Održana demonstracijska aktivnost u Antunovcu

U okviru Mjere 1. Programa ruralnog razvoja, podmjere 1.2., tipa operacije 1.2.1.  u Virovitici, prigradskom naselju Antunovac održan je demonstracijski prikaz kalcifikacije, podrivanja i pregled tla na zemljišne štetnika. Demonstracijom se htjelo poljoprivrednicima prikazati i objasniti važnost navedenih operacije prije zasnivanja novog usjeva.

Kalcifikacija se obavlja ljeti, nakon žetve, sukladno potrebi tretiranog zemljišta, a prije sljedeće operacije obrade tla. Kalcifikacija se provodi različitim dostupnim materijalima , jednokratno ili višekratno, ovisno o stanju kiselosti tla. Kalcifikacija se demonstrirala rasipačem mineralnog gnojiva, rasipanjem kalcifikata po tlu. Primijenjeni materijal za kalcifikaciju bio je CaCOu granuliranom obliku.

Podrivanje tla je operacije obrade tla koja se provodi po suhom vremenu, na dubinu veću od dubine oranja, u našem slučaju 45 cm, a svrha navedene operacije je sprečavanje stvaranja tabana pluga i prozračivanje tla.

Usmenim prenošenjem znanja i demonstracijom, prikazana je važnost pregleda tla na važnije zemljišne štetnike ratarskih kultura, te naglašeni kritični brojevi i opisan način postavljanja mamaka u tlo za detekciju prisutnih kukaca.

Ana-Marija Čajkulić, dipl. ing. agr.

Željko Ferenc, dipl. ing. agr.

Ivan Ključec, dipl. ing. agr.