Obavijest proizvođačima krumpira

Od zadnje preporuke za zaštitu krumpira od uzročnika bolesti prošlo je 15 dana. U dane vikenda pale su veće količine oborina (ovisno o lokalitetu – 30 mm do 80 mm) te se preporuča ponoviti mjere zaštite protiv  plamenjače (Phytophtora infestans) i koncentrične pjegavosti lista (Alternaria solani) jer je do sada primijenjena zaštita isprana.

Pri izboru pripravaka dati prednost onima koji imaju kratku karencu kao npr. Revus SC (K-3 dana) Ranman Top (K-7 dana) ili Shirlan 500 SC (K-7 dana) ili Shakal 500 SC (K-7 dana). Moguće im je dodati i jedan pripravaka za suzbijanje koncentrične pjegavosti: npr. Ortiva (K–7 dana ), Signum DF (K-14 dana), Narita (K-14 dana).

 

Pri odabiru pripravka voditi računa da se u jednoj vegetacijskoj sezoni pojedina aktivna tvar koristi onoliko puta koliko je dozvoljeno, te paziti na mogućnost miješanja pripravaka!

 

Obavezno prije primjene sredstva pročitati priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje   sredstva, te se pridržavajte svih mjera opreza.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

 

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja, obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr