Obavijest proizvođačima krizantema !

U uzgoju postoje dvije vrste krizantema – višecvjetne i velikocvjetne, biljke su kratkog dana, te će uskoro započeti razdoblje zasjenjivanja krizantema , tj.prelazak iz vegetativne u generativnu fazu, odnosno stvaranje cvjetnog pupa.

Od bolesti  koje se mogu javiti na krizantemi, najopasnija bolest je bijela hrđa ( sitne bijele točkice na naličju donjeg lišća u uvjetima visoke vlage i gustog rasta) koja se suzbija preventivno. Zaštita se preporuča svakih 7 dana od početka zasjenjivanja. Osim bijele hrđe, bolesti koje se mogu javiti su smeđa pjegavost i koncentrična pjegavost te bakterijske bolesti.

Popis fungicida dozvoljenih za primjenu na krizantemi: CHROMOSUL 80,COSAVET DF,DITHANE DG NEOTEC,DOMARK 40 ME,KALINOSUL 80 WG,KOSSAN WG,KUMULUS DF,SULFOLAC 80 WG,SUMPOR SC-80,THIOVIT JET,SYSTHANE 20 EW,CAPTAN WP 50,FONGANIL GOLD,FUTURA 50 WP,PYRUS 400 SC,KASTOR,RANMAN TOP,MICROTHIOL SPECIAL DISPERSS.

Štetnici koji predstavljaju problem na krizantemi  su štitasti moljci, lisne uši, tripsi i koprivina grinja. Obilaskom pojedinih lokacija, uočena je pojava koprivine grinje. Potrebno je postaviti ljepljive ploče (plave, žute) u nasadu za praćenje pojave štetnika. Dozvoljeni insekticidi za primjenu na krizantemi su: KRAFT 18 EC, RUNNER 240 SC, CYTHRIN MAX , DECIS 2,5 EC, POLECI PLUS; CLOSER.

Sve dozvoljene pripravke, zajedno sa uputama, registracijama  i dozvolama mogu se pronaći na linku http://fis.mps.hr  .Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača ! Voditi redovito obrazac (evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja) i zbrinjavati ambalažu na način kako je propisano pravilnikom! Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12), uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim pregledima. Rok do kojeg uređaji moraju biti pregledani je do 26. 11. 2016. ( barem jednom)!!!!

 

                                                                                                                     Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,

                                                                                                 e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr