Obavijest ratarima

Uskoro započinje žetva žitarica. Prije skladištenja ovogodišnjeg uroda potrebno je očistiti prostor za skladištenje, a ukoliko je prethodnih godina zabilježena prisutnost skladišnih štetnika potrebno je i provesti njegovo tretiranje ili se mogu izravno tretirati zrna žitarica prije skladištenja u cilju zaštite od štetnika za vrijeme njihovog skladištenja.

Za navedene namjene dozvoljena su slijedeća sredstva:

 

Actellic 50 EC – za suzbijanje skladišnih štetnika, prije skladištenja pšenice to isključivo pomoću uređaja za ravnomjerno tretiranje pšenice na transportnoj traci. Nije dovoljno učinkovit na vrstu – žitni kukuljičar (Rhizopertha dominica). 

 

K-Obiol EC 25 – za suzbijanje skladišnih štetnika na uskladištenim žitaricama i u praznim skladištima poljoprivrednih proizvoda

 

Kofumin 308 EC –  insekticid za suzbijanje skladišnih štetnika prilikom unošenja žitarica (pšenica, ječam, raž, zob, pšenoraž, pir) u skladište ili u praznim skladištima.

 

Pripravci Kofumin 77 UL, Actellic dimni generator i Silico-Sec također su namjenjeni za tretiranje praznih skladišta i žitarica, ali mogu ih koristiti profesionalni korisnici za profesionalnu primjenu.

 

Obavezno prije primjene sredstva pročitati priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje sredstva, te se pridržavajte svih mjera opreza.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

 

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu    bilja,  obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr