Održivo ribarstvo: Komisija bilježi napredak u provedbi zajedničke ribarstvene politike EU-a i započinje savjetovanje o ribolovnim mogućnostima za 2021. godinu

Komisija je usvojila svoje godišnje izvješće u kojem je pregledala provedbu zajedničke ribarstvene politike (CFP) i pokrenula javno savjetovanje o ribolovnim mogućnostima za 2021. godinu.

Ponovno se vidi predanost Komisije ekološki i  gospodarski održivom ribarstvu, ključnom sastavnicom kako biološke raznolikosti, tako i strategije uzgajanja od farme do stola. Napredak ostvaren u okviru zajedničke ribarstvene politike pokazuje da je ovakav pristup i ekonomski održiv.

Povjerenik Virginijus Sinkevičius, odgovoran za okoliš, oceane i ribarstvo, rekao je: „Prvi mjeseci ove godine bili su iznimno izazovni za ribarski sektor, ali usvojene ciljane mjere vrlo su brzo omogućile da pružimo učinkovitu podršku našim ribarima, uzgajivačima iz akvakulture i obalnim zajednice diljem EU. Moramo dodatno ojačati sektor ribarstva.

Održivo ribarstvo, ostaje ključni faktor u tom pogledu i važan sastavni dio Europskog zelenog sporazuma, posebno nedavno objavljene strategije od farmi do stola i EU biološke raznolikosti 2030. I dalje vidimo pozitivni razvoj načina na koji upravljamo ribarstvom u EU – nedavna izvješća pokazuju da u našim morima imamo 50% više ribe u odnosu na 2003. Istovremeno, kao što pokazuju brojke, veliki segmenti flote postali su vrlo profitabilni posljednjih godina s pozitivnim utjecaj na plaće. Ovo su obećavajući primjeri iz stvarnog života koji će nas voditi na našem putu pretvaranja europskog zelenog posla u trajnu stvarnost. Ali, ostaju mnogi izazovi. Na primjer, moramo pojačati napore na uklanjanju neželjenog ulova. Računam da će se svi potruditi – države članice, industrija kao i svi dionici podjednako. Moramo postići ono što smo planirali. ”

Države članice, Savjetodavna vijeća, ribarska industrija, nevladine organizacije i zainteresirani građani pozvani su da sudjeluju u javnom savjetovanju i iznose svoje stavove o ribolovnim mogućnostima za 2021. godinu, koje je otvoreno do 31. kolovoza 2020. Prijedlozi se mogu slati na mail adresu:  MARE-CONSULTATION-ON-FISHING-OPPORTUNITIES@ec.europa.eu .

Stručna savjetnica za ribarstvo

Maja Grbić, mag. ing.