Obavijest vinogradarima

Radi poduzimanja mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze vinogradari početkom srpnja trebaju u vinograd postaviti žute ljepljive ploče radi praćenja i provjere učinkovitosti suzbijanja američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball). Trenutno u vinogradima gdje nije provedeno suzbijanje ličinki američkog cvrčka nalazimo ličinke stadija od L3 do L5 što znači da u narednim danima očekujemo i pojavu odraslih oblika s krilima.

Od posljednje preporučene zaštite vinove loze proteklo je 14 dana, a u tom smo periodu zabilježili vrlo toplo i sparno vrijeme s povremenim pljuskovima lokalnog karaktera. Maksimalna zabilježena temperatura zraka dosegla je 32 °C.

 

Tablica 1. Količina kiše zabilježena u razdoblju 20.6. – 3.7.

Lokalitet Količina kiše/ l/m2
Koprivnica 27
Gola 35
Novigrad Podravski 41
Virje 32
Kozarevac 37
Carevdar 11
Križevci 24
Kalnik 29

 

Vremenski uvjeti su pogodovali sekundarnom širenju plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola). U narednom razdoblju očekujemo slične vremenske uvjete što će omogućiti daljnje sekundarno širenje plamenjače vinove loze. Stoga vinogradarima preporučamo da redovito obavljaju usmjerenu zaštitu vinove loze.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze preporučamo  pripravke Ridomil Gold MZ Pepite, Galben-M, Fantic M, Acrobat MZ, Orvego, Manoxanil WP, Profilux, Armetil M, Mildicut SC, Profiler, Alfil Duplo WG, Fylal Double, Magma Triple, Momentum trio i dr.

 

Vruće i sparno vrijeme pogoduje razvoju pepelnice, a za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Dynali, Nativo WG, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur EW 250, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Luna Expirience , Collis SC, Crystal i sl..

 

Za sorte koje ulaze u fazu zatvaranja grozda preporučamo i zaštitu od sive plijesni (Botrytis cinerea) primjenom specifičnih botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Switch, Cantus, Chorus 75 WG i dr.

 

Dva do tri tjedna nakon prvog suzbijanja američkog cvrčka planirajte drugo suzbijanje. Za tu namjenu su u Hrvatskoj registrirani insekticidi Avaunt, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Cythrin Max te ekološki insekticid Abanto, Piretro Natura i Asset Five.

 

Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja tek po završetku cvatnje, u doba dana kad pčele ne lete te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr