Obavijest proizvođačima kupusa

Potreba je obratiti pozornost na pojavu leptira kupusnog moljca (Plutella xylostella). Odrasli leptir odlaže jaja na naličje lista, najčešće uz glavne žile. Gusjenica prvo radi mine u listu, te na kraju izgriza cijelo lisno tkivo. Gusjenice su zelene boje, sitne zašiljenog tijela na oba kraja. Štete prave izgrizanjem najmlađih listova. U jednoj sezoni kupusni moljac može imati 3 do 4 generacije. Moguće je pratiti let odraslih leptira pomoću žutih ljepljivih pločama, a kad se utvrdi masovna pojava leptira potrebno je pregledavati biljke na prisutnost gusjenica. Kada se utvrde prve gusjenice može se primijeniti jedan  od insekticida uz okvašivač za bolje prianjanje na list:

Alverde, Affirm, Cytrin Max, Direkt SC, Fastac 10 EC, Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Sumialfa 5 FL.

 

Navedeni insekticidi pružaju dobru zaštitu i od drugih insekata koji grizu lisno tkivo kupusa (sovice pozemljuše, buhač, ostale štetne gusjenice…).

 

Za suzbijanje lisnih uši mogu se primijeniti insekticidi: Closer, Cythrin Max, Fastac 10 EC, Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Karate Zeon, Chesse 50 WG. 

 

Zbog najavljenog nestabilnog vremena postoji opasnost pojave i širenja bolesti (koncentrična i prstenasta pjegavost) u kupusu. Preporuka je obaviti zaštitu fungicidima neposredno prije najavljenih oborina. Može se koristiti jedan od preparata: Zaftra Azt  250 SC, Zakeo 250 SC, Ortiva, Ortiva Top, Nativo 75 WG, Difcor, Signum.

 

Protiv plamenjače i bakterioza mogu se koristiti bakreni pripravci: Bordoška juha Caffaro 20 WP,  Neoram WG, Rame Caffaro 32 WP (fitiotoksičan za kupus prije formiranja glavica). Bakrene pripravke ne miješati sa drugim pripravcima.

 

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

 

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu    bilja,  obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis