Obavijest proizvođačima kupusa

Pregledom  žutih pločama uočava se pojava leptira kupusnog moljca (Plutella xylostella). Leptir ima prosječan raspon krila 16 mm. Na tamno sivim prednjim krilima ima izrazito valovitu svijetlo žutu prugu, dobro vidljivu kad se krila slože pri mirovanju. Odlažu jaja i to po 2 do 4 jaja na naličje lista, najčešće uz glavne žile. Gusjenica prvo radi mine u listu, zatim karakteristične prozorčiće, te na kraju izgrizu cijelo lisno tkivo. Gusjenice su sitne zelene, zašiljenog tijela na oba kraja. Štete prave izgrizanjem najmlađih listova. Razvoj gusjenica traje 9-14 dana, a u jednoj sezoni kupusni moljac može imati 3 do 4 generacije. Pregledom biljaka uočava se pojava prvih gusjenica i prve štete. Stoga se preporučuje pregledati biljke i kad se uoče prve gusjenice provesti zaštitu jednim od insekticida:

ALVERDE (metaflumizon), 1l/ha, K- 3 dana

AFFIRM (emamektin benzoat), 1,5kg/ha, K- 3 dana

CYTRIN MAX (cipermetrin), 100 ml/ha, K- 3 dana

DIREKT, FASTAC 10 EC (alfa-cipermetrin), 0,08-0,12 l/ha, K- 28 dana; 0,1 l/ha, K- 14

DECIS 2,5 EC K-14, DECIS 100 EC K- 7, SCATTO K-7, ROTOR SUPER K-7 (deltametrin)

SUMIALFA 5 FL (esfenvalerat), 0,15-0,2 l/ha, K-7

 

Navedeni insekticidi pružaju dobru zaštitu i od drugih insekata koji grizu lisno tkivo kupus     (buhači, ostale štetne gusjenice…). Djeluju i na lisne uši (piretroidi) ako uši nisu dovele do deformacije lista, te nisu zaklonjene u listu..

Za lisne uši koje su skrivene lisnim tkivom upotrijebiti sistemični pripravak: CLOSER, K- 7; ROGOR 40*, PERFEKTHION*, CALINOGOR*

 

Započeo je let druge generacije kupusne muhe (Delia radicum). Zbog izmjene suhog i kišovitog vremena let je razvučen te se očekuju prve štete na biljkama. Ova generacija predstavlja problem za tek posađene presadnice kupusa, gdje muha može odložiti jaja na vrat korijena ili za rani kupus koji je u fazi formirane glave, gdje muha odlaže jaja na formirane glavice i ličinke se mogu ubušivati u glavicu. Na sortama koje su u fazi rozete ova generacija ne radi štete.

Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi na osnovi aktivne tvari dimetoata:

PERFEKTHION* K-14, CALINOGOR*K-14 – primjena u količini 0,6 l/ha uz utrošak vode od 300-400 l/ha.

* registracija istekla 31.12.2019., krajnji rok za primjenu zaliha je 30.06.2020.

Poželjno je stavljanje žutih ljepljivih ploča u usjev za ulov odraslih muha, leptira kupusnog moljca, kupusnih buhača)

 

U usjevima kupusa uočava se i pojava kupusnih buhača (Phyllotreta spp.) Za suzbijanje buhača registrirani su insekticidi:

ROGOR 40* (dimetoat),  0,6 l/ha. * registracija istekla 31.12.2019., krajnji rok za primjenu zaliha je 30.06.2020.

CYTHRIN MAX (cipermetrin), 0,1 l/ha

FASTAC 10 EC (alfa-cipermetrin), 0,075 l/ha

DECIS 2,5 EC (deltametrin), 0,3-0,5 l/ha

 

Ovisno o vrsti štetnika u usjevu odabrati insekticid koji će suzbiti više štetnika odjednom. Insekticidu dodati okvašivač zbog boljeg prianjanja na listove.

 

Prije najavljenih oborina  provesti zaštitu od koncentrične (Alternaria spp.) i prstenaste pjegavosti (Mycosphaerella brassicicola) primijenom fungicida: ZAFTRA AZT  250 SC, ZAKEO 250 SC, ORTIVA, ORTIVA TOP, NATIVO 75 WG, DIFCOR, SIGNUM.

U zaštiti od plamenjače (Hyaloperonospora parasitica) i bakterioza koristiti bakrene pripravke: BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP (K-42 dana);  NEORAM WG (K-20 dana) ili RAME CAFFARO 32 WP*(fitiotoksičan za kupus prije formiranja glavica, K- 42 dana) . Bakrene pripravke ne miješati sa drugim pripravcima.

Naročito osjetljiva na bakteriozu Crna trulež provodnih snopova (Xanthomonas campestris campestris) je sorta Ogulinac gdje se zaraza najčešće prenosi sjemenom, pa je u toj sorti preporučeno koristiti bakar kao preventivnu zaštitu.

 

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema preporukama proizvođača i koristeći detaljne upute iz FIS baze.

 

 

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail:Mirna.Ceranic@mps.hr