Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za tretiranje vinograda prošlo je 11 dana. U tom razdoblju prevladavalo je promjenjivo vrijeme obilježeno lokalnim pljuskovima te je, ovisno o lokalitetu, zabilježeno od 15 do 32 mm oborina. U zadnjoj dekadi svibnja zabilježeni su povoljni uvjeti za fruktifikaciju (sporulaciju) primarnih zaraza peronosporom vinove loze (Plasmopara viticola), te su uz oborine moguće sekundarne zaraze peronosporom. U drugoj zaštiti nakon cvatnje za suzbijanje peronospore predlažemo primjenu sistemičnih pripravaka: Folpan gold, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic MGalben F, Galben M, Armetil M, Orvego, Acrobat MZ, Forum star, Metomor F i dr.

Od početka lipnja traju povoljni uvjeti za razvoj pepelnice vinove loze (Erysiphe necator), a jačanje infektivnog potencijala očekujemo s porastom temperature zraka i relativne vlage zraka. Za suzbijanje pepelnice vinove loze predlažemo primjenu pripravaka: Crystal, Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Foliar, Collis SC, Postalon SC, Luna Expirience i sl.

Važno upozorenje za suzbijanje američkog cvrčaka!

Na području moslavačkog vinogorja 2019. godine potvrđena je zaraza zlatnom žuticom vinove loze, stoga upozoravamo vinogradare na obavezno pridržavanje mjera suzbijanja i praćenja populacije američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) koji je prenositelj zlatne žutice.  Zaražena područja  zakonski su definirana „Odlukom o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprječavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze (Grapevine flavescence dorée MLO)“ (Narodne novine 69/19). Ovom odlukom zaraženo područje proglašeno je na području katastarskih općina: Popovača, Voloder i Gornja Jelenska, dok je sigurnosno područje proglašeno na području katastarskih općina: Gračenica, Mikleuška, Osekovo, Potok, Velika Ludina, Grabrov Potok, Vidrenjak, Katoličko Selišće i Ruškovica.

Tijekom prošle dvije godine provodio se monitoring američkog cvrčka na slijedećim lokacijama: Kutina, Repušnica-Mramor brdo, Ilova, Voloder, Popovača, Ruškovica i Letovanski vrh te je tim lokalitetima utvrđena njegova prisutnost.

Pregledom vinograda na području Popovače i Letovanskog Vrha, utvrđena je prisutnost ličinki američkog cvrčka u trećem razvojnom stadiju (L3) te je potrebno izvršiti njegovo suzbijanje. Podsjećamo vinogradare da ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, od kojih svaki traje 7 do 10 dana. Prvo tretiranje američkog cvrčka provodi se kada su ličinke u razvojnom stadiju L3 jer ličinke u tom stadiju postaju infektivne i mogu prenositi zlatnu žuticu.

Za suzbijanje američkog cvrčka dopuštenje imaju insekticidi: Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC i Cythrin max. U ekološkoj zaštiti vinove loze dopušteni su pripravci na bazi piretrina: Abanto, Kristant EC, Piretro natura i Asset five.

S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

Suzana Slovic, dipl.ing.

E-mail:  Suzana.Slovic@mps.hr

 

Pripremi za ispis