Obavijest vinogradarima

Obilaskom terena pronalazimo simptome plamenjače vinove loze ( Plasmopara viticola) na lišću. Sve agrometeorolške stanice na području Krapinsko- zagorske županije zabilježile su u periodu od 10.06. do 19.06.2020. uvjete za veći broj sekundarnih infekcija ovom bolešću. Vremenska prognoza za idućih par dana nije naklonjena vinogradarima jer se nastavlja period promjenjivog, toplog vremena s čestim pljuskovima. U takvim uvjetima potrebno je redovito provoditi preventivnu zaštitu od plamenjače. Može se koristiti jedan od pripravaka sistemičnog djelovanja navedenih u prijašnjim preporukama (Folpan Gold, Vincare, Pergado MZ, , Magma triple, Momentum trio,  Forum star, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic M, Galben F, Galben M, Armetil M, Orvego, Acrobat MZ ).

Pripravcima Acrobat MZ i Forum Star dajemo prednost u slučaju pojave uljanih pjega  (žute pjege na licu lista, znak infekcije plamenjačom) jer imaju sposobnost spriječiti sporulaciju ( pojavu spora kojima se bolest širi unutar nasada).

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Luna expirienceDynaliNativo WG Mystic EC, Vivando, Folicur 250 EC, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Collis SC i dr.

 Vodite računa o tome da ne koristite pripravke na bazi iste aktivne tvari više od dva puta u vegetaciji kako bi se umanjila vjerojatnost od pojave rezistentnosti.

Za zaštitu kasnijih sorata vinove loze, koje su tek  sada završile s cvatnjom, od botritisa (Botrytis cinerea) potrebno je primijeniti jedan od botriticida:  Chorus 75 WG, Cantus, Pyrus 400 SC,  Teldor, Serenade ASO, Geoxe, Switch.

Ličinke američkog cvrčka ( Scaphoideus titanus) dosegle su L3 razvojni stadij te je potrebno primijeniti insekticid za njihovo suzbijanje.

U RH su za tu primjenu registrirani pripravci:

Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC, Cythrin max, Abanto, Krisant EC, Piretro natura i Asset five.

Primjena insekticida nije dozvoljena za vrijeme cvatnje vinove loze. Cvatući korov u vinogradu u trenutku tretiranja mora biti pokošen.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@mps.hr

Pripremi za ispis