Obavijest proizvođačima koštićavog voća

Zbog vrlo promjenjivih vremenskih prilika te vladanja povoljnih uvjeta za razvoj bolesti potrebno je izvršiti mjere zaštite. Kroz naredni vremenski period također je najava nestabilnih vremenskih prilika uz mogućnost oborina.

 

Na višnjama i trešnjama povoljni su uvjeti za pojavu simptoma truleži plodova i kozičavosti lista (Blumeriella japii). Zbog kozičavosti lista dolazi do opadanja lista sa stabla te pojave retrovegetacije i na kraju do iscrpljenja voćke.

 

Na trešnji protiv kozičavosti lista (u razdoblju od završetka cvatnje do berbe) mogu se upotrijebiti fungicidi: Delan 700 WDG, Chromodin S-65.

Na višnji također protiv kozičavosti lista dozvolu imaju preparati: Chromodin S-65, Topsin M 500 SC, Luna Expirience.

Protiv truleži plodova dozvolu imaju : Signum na koštićavom voću, Teldor SC 500 (šljiva, trešnja), Luna eksperience (višnja, trešnja).

 

S obzirom na termin branja plodova pazite na poštivanje karence odabranih preparata.

 

Aktivnost lisnih ušiju i dalje je dosta velika. Kritičan broj lisnih ušiju iznosi 5 kolonija na 100 pregledanih izboja.

Za suzbijanje može se upotrijebiti jedan od sljedećih pripravaka:  Calypso SC 480* (trešnja, višnja), Mospilan 20 SG (trešnja, višnja, šljiva), Movento (trešnja, šljiva), Pirimor 50 WG (šljiva, višnja), Closer (trešnja i višnja).

 

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

 

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu    bilja,  obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis