Obavijest tržnim proizvođačima usjeva luka dugog dana

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka dugog dana upućena je prije samo osam dana (10.6. 2020.). U proteklom se razdoblju, kada to vremenski uvjeti dopuštaju, intenzivno vade hibridi zimskog luka, a isto u narednim danima očekujemo sa zimskim usjevima češnjaka.

Zadnjih je osam dana zabilježeno vrlo različito vremensko razdoblje: u danima 12.-14. lipnja o.g. bilo je vrlo vruće i sparno s vrijednostima najviših temperatura zraka u rasponu 29,5-31,2°C (pogodno za vađenje i berbu usjeva zimskog luka)! Naknadno od popodnevnih i večernjih sati 14. lipnja o.g. uvjeti su bitno različiti: kiša pada svakog dana u različitim količinama, prevladava oblačno, sparno i relativno toplo vrijeme (najviše su dnevne temperature pritom u rasponu 18-24°C a jutarnje 13-16°C). Količina izmjerenih oborina u posljednja četiri dana je različita: u središnjim dijelovima od 35,8 mm (Sveti Juraj u Trnju) do 39,0 mm (Belica), dok je na lokalitetima uz riječne doline zabilježeno od 27,6 mm (Donja Dubrava) do 41,2 mm (Mursko Središće)! Na nekim su mjernim mjestima dojavljene i veće izmjerene količine oborina!

Vlažnost zraka je vrlo visoka, tako su prosječne izmjerene dnevne vrijednosti u posljednja četiri dana najčešće u rasponu 79,3-99,8 %! Vlaženje biljaka je nakon 14. lipnja o.g. svakodnevno, najčešće u trajanju od 860-1.440 minuta!

Zbog takvih uvjeta bilježimo vrlo povoljne meteorološke uvjete za razvoj bolesti lukovičastog povrća u Međimurju! U naredna 2-3 dana nadalje očekujemo moguće nove oborine i slične vrijednosti temperature i vlažnosti zraka, te zadržavanje vode na biljkama kao i protekla četiri dana! Stabilizacija vremenskih uvjeta (bez novih padalina) moguća je tek početkom idućeg tjedna!

Toplo, sparno i vlažno razdoblje tijekom posljednjih osam dana pogoduje razvoju najčešće bolesti plamenjače luka (Peronospora destrucor), ali su zabilježeni i optimalni uvjeti za razvoj drugih bolesti luka (npr. Botrytis, Stemphylium). Naknadno, u idućem tjednu sa porastom dnevnih temperatura zraka na vrijednosti >27°C očekujemo jutarnje rose i sumaglice.

Ponavljamo upozorenje da treba nastaviti sa mjerama zaštite usjevima dugog dana (proljetni luk) uzgajanim iz sjemena protiv plamenjače (Peronospora destructor), naročito ako se u blizini nalaze usjevi proljetnog luka uzgajani iz lučice. Usjevi luka dugog dana uzgajani iz sjemena još su uvijek vrlo osjetljivi na zaraze plamenjačom.

Stoga tržnim proizvođačima usjeva luka dugog dana preporučujemo kada to vremenski uvjeti dopuste provoditi redovite mjere zaštite od plamenjače (Peronospora) i plijesni (Botrytis spp.) uz primjenu dopuštenih sredstva za zaštitu bilja (fungicida) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

Budući su u razdoblju 6.-14. lipnja o.g. najviše temperature zraka često bile u rasponu 25-31°C zabilježena je ranija prva pojava i razvoj populacije poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci) u usjevima luka, naročito na poljima gdje se luk uzgaja direktnom sjetvom sjemena. Kritična populacija tripsa značajno oštećuje nezaštićene usjeve luka uzgajane iz sjemena i naknadno omogućuje razvoj bakterijskih uzročnika truleži luka (Erwinia)! Stoga preporučujemo  poduzeti mjere usmjerene zaštite luka protiv ovog štetnika dopuštenim insekticidima (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

U usjevima proljetnog luka iz lučice kada glavice dostignu 40-50 % očekivanog promjera preporučujemo primijeniti i jedno od registriranih sredstva protiv plijesni (Botrytis cinerea, Botrytis allii) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

U kritičnim je godinama dominantnu bolest: plamenjaču luka (Peronospora destructor) potrebno redovito suzbijati više puta s kraćim razmacima tijekom kritičnog razdoblja (naročito tijekom 8-12 razvijena lista), a utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja!

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr