Obavijest proizvođačima lijeske

Pregledom nasada lijeske zabilježili smo pojavu ljeskotoča (Balaninus nucum), stjenica i vrlo visoku populaciju lisnih ušiju (Aphididae) uz pojavu medne rose na listovima (listovi su ljepljivi i sjaje se). Ljeskotoč i stjenice u kombinaciji s čestim oborinama  mogu prouzročiti značajniju pojavu  pljesnivosti i truleži jezgre. Uzrok truleži su infekcije gljivicama iz rodova Monilinia, Nematospora i Botrytis. Svi navedeni patogeni najčešće vrše zarazu plodova preko rana i oštećenja nastalih kao posljedica uboda ljeskotoča i stjenica.

Da bi smanjili udio trulih plodova potrebno je suzbijati najznačajnije štetnike ploda lijeske (ljeskotoč, stjenice), a u intenzivnim nasadima preporuča se i primjena fungicida. Za tu se namjenu mogu koristiti Signum i Systhane 20 EW u konvencionalnom uzgoju te fungicidi na osnovi bakra  u ekološkom uzgoju lijeske. Može se primijeniti i mikrobiološke pripravke na bazi Bacillus subtilis.

 

Tablica 2. Insekticidi dozvoljeni za primjenu na lijesci

Aktivna tvar Pripravak Štetnik Napomena
tiakloprid Calypso SC 480 ljeskotoč
spinosad Laser jabučni savijač prikladan za ekološku proizvodnju
deltametrin Decis 100 EC lisne uši, jabučni savijač, kestenov savijač
Scatto
Rotor super
Demetrina 25 EC
piretrini Asset lisne uši, stjenice, medeći cvrčak dozvoljen u ekološkoj proizvodnji

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis