Premijera u Slavoniji – praktična pokazna radionica cijepljenja vinove loze „zeleno na zeleno“

U okviru svojih stručnih poslova, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Područni služba Požega, organiziraju 19. lipnja (petak) 2020. praktičnu pokaznu radionicu (dalje: Demonstracijska aktivnost – DA) cijepljenja vinove loze metodom „Zeleno na zeleno“. To je jedinstvena prilika za sve zaljubljenike u vinogradarstvo da svojim prisustvovanjem obogate paletu stručnih znanja i vještina iz te grane poljoprivredne proizvodnje.

Prijavak je, nažalost, limitiran na 10-ak sudionika te ovom prilikom apeliramo da se prijave samo oni vinogradari, kojima ovakav vid edukacije ili puno znači ili se s ovom vrstom cijepljenja do sada nisu nikada sreli. Moguć je dvojako prijavljivanje: ili osobno pozivom na telefon voditelju ove DA, ili putem Internet prijave, preko naše web stranice www.savjetodavna.hr.

U uvjetima, kada je za promjenu sorte vinove loze potrebno sljedeće:

  • iskrčiti postojeći vinograd ili
  • izvršiti sanaciju površine i predradnje za sadnju novog vinograda ili
  • posaditi novi vinograd, vodeći pri tome računa da se ne preporučuje saditi vinograd odmah nakon krčenja starog vinograda, bez minimalnog razmaka od 3 godine „odmora“ zemlje,

kada sve to navedeno značajno prelazi iznos od 200.000 kn, korištenje precjepljivanja postojeće sorte vinograda nekom drugom, boljom sortom, predstavlja veliku uštedu, s tim prije ako se zna da precijepljeni vinograd rodi već sljedeće godine 20-25 %, a druge godine nakon precjepljivanja dostiže i 100 %-tan planirani urod. Uostalom, tu metodu precjepljivanja vinove loze koristi većina vinogradara u Kaliforniji, a nije zanemariva i u ostatku razvijenih vinarskih država svijeta, kao npr. u nama susjednoj državi Mađarskoj.

 

                     

Stoga, svi koji se namjeravate prijaviti, POŽURITE.

Aplikacija za prijavak na stranici Savjetodavna služba je već otvorena (kliknete na SAVJETOVANJE I TEČAJEVI, a potom kliknete na DEMONSTRACIJE).

Možete se prijaviti i osobno telefonskim pozivom na mobilni telefonski br. 091/4882-820 Tomislavu Božičeviću, voditelju te edukacije.

U oba slučaja Vašeg prijavka, potreban je i broj vašeg OIB-a. Slobodan je prijavak iz cijele RH, no, obzirom na troškove puta, ne preporučujemo putovati s udaljenosti većih od 250 km od Požege.

Okupljanje sudionika je u mjestu Kaptol, oko 13 kilometara sjever-sjeveroistočno od Požege, 12 km zapadno od Kutjeva ili 5,5 km istočno od mjesta Velika (Požeško-slavonska županija).

Lokacija okupljanja je parkiralište ispred crkve u Kaptolu, dakle, 19. 06. (petak) 2020., od 9.00 do 9.15 sati, nakon čega se zajedno kreće u vinograd udaljen 15-ak minuta zapadno od Kaptola, u mjesto Krivaj. Pokazno cijepljenje vinove loze će biti u vinogradu OPG-a Vojak Dinka, u vremenu od 9.30 do 13.30 sati.

 Voditelj DA: Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.