Obavijest vinogradarima

Vinova loza je u fazi cvatnje ili  završetka cvatnje, od zadnje preporuke proteklo je 13 dana, obzirom na promjenjivo vrijeme potrebno je ponoviti zaštitu.

Za  zaštitu od plamenjače (Plasmopara viticola) moguće je primijeniti jedan od sisitemičnih fungicida: Folpan gold, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic MGalben F, Galben M, Armetil M, Acrobat MZ, Forum star, Curzate F  i dr.

Na pojedinim lokacijama županije bilo je nevremena sa ledom, da bi se vinova loza bolje oporavila od posljedica tuče preporučljivo je koristiti fungicide koji u sebi sadrže folpet.

 

Za zaštitu od  pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator)  primijeniti jedan od slijedećih fungicida: Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Foliar, Postalon SC, Luna Expirience, Indar EW, Talendo i dr.

 

Na lovkama  bilježimo prisutnost ličinki američkog cvrčka stadija L1 i L2, a prva zaštita protiv ovog štetnika se radi kada je ličinka u stadiju L3, tako da ćemo obavijest o zaštiti u slijedećim preporukama.

 Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje i suzbijanje zlatne žutice vinove loze upozoravamo vinogradare na važnost kontrole na moguće simptome fitoplazmi, a ponajviše na važnost naredbe o suzbijanju američkog cvrčaka (Scaphoideus titanus) koji je prenosi zlatnu žuticu vinove loze.

 

Važno: upotrijebljeno sredstvo za zaštitu bilja koristiti sukladno etiketi priloženoj uz sredstvo, ambalažu zbrinuti na propisan način,, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Marijana Milušić dipl.ing.

                                                                                                                      Marijana.Milusic@mps.hr

Pripremi za ispis