Obavijest tržnim proizvođačima usjeva luka dugog dana i poriluka

Posljednja uputa za zaštitu lukovičastog povrća (luka, poriluka i češnjaka) upućena je prije gotovo dva tjedna (28.5. 2020.)! U proteklom je razdoblju započelo vađenje usjeva ranijih hibrida zimskog luka, a u narednih desetak dana isto očekujemo sa usjevima zimskog češnjaka! Od početka mjeseca lipnja o.g. vremenski uvjeti su bitno drukčiji nego tijekom cijelog proteklog mjeseca svibnja! U prvoj dekadi dominira promjenljivo i toplije razdoblje, a oborine u manjim količinama bilježimo skoro svakog lipanjskog dana (vidi Tablicu 1.)! Od uzročnika biljnih bolesti lukovičastog povrća posljednjih 20-ak dana u Međimurju se pojavljuje hrđa češnjaka (Puccinia), te je na netretiranim biljkama u središnjem dijelu Županije tijekom jučerašnjeg dana zaraza >25 %! Jaču pojavu najopasnije bolesti luka plamenjače (Peronospora) na netretiranim biljkama luka još nismo zabilježili!

 

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj bolesti lukovičastog povrća u prvoj dekadi mjeseca lipnja 2020. godine nekim mjernim lokalitetima  u Međimurju:

Mjerni lokalitet Ukupno oborina (mm)

1.-10.6. 2020.

Vlaženje lišća (min)

1.-10.6. (6.00 h) 2020.

Prosječna temperatura zraka za 1.-10.6. 2020.
Belica 32,8 mm 2.605 minuta 16,74°C
Mursko Središće 24,6 mm 6.025 minuta 16,90°C
Novakovec 14,2 mm 3.085 minuta 16,97°C
Sveti Juraj u Trnju 36,2 mm 2.830 minuta 17,05°C
Donja Dubrava 24,8 mm 4.700 minuta 17,39°C

U višegodišnjim prosjecima tijekom lipnja u Međimurju očekujemo 102,0 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 18,4°C!

 

U narednim danima očekujemo porast dnevnih temperatura zraka na vrijednosti 25-27°C, te zadržavanje jutarnje vlage na biljkama (rosa, sumaglica) (naročito uz riječne doline). Bit će sparno, prosječna vlaga tijekom lipnja uz riječne doline iznosi 81,5 %!

U proteklom mjesecu svibnju na većini je mjernih lokaliteta u Međimurju palo 30-ak % manje oborina od očekivanih prosjeka, noći su često bile svježe (<10°C) a dani topli (>20°C)! Stoga je pojava biljnih bolesti značajno manja, te je zdravstveno stanje usjeva luka dugog i kratkog dana u prvoj polovici mjeseca lipnja bolje nego protekle 2019. sezone!

VAŽNO: Zbog temperaturne razlike dan-noć i blizine rijeka, gotovo svakodnevno bilježimo jutarnje rose! U danima 1.-10. lipnja o.g. jutarnje zadržavanje vlage u usjevima je trajalo 2.605-6.025 minuta (vidi podatke o vlaženju biljaka na lokalitetima Donja Dubrava i Mursko Središće u Tablici 1.)!

Usjevi luka dugog dana (proljetni luk) uzgajani iz lučice i izravno iz sjemena u narednom su razdoblju vrlo osjetljivi na zarazu uzročnikom plamenjače (Peronospore) i plijesni (Botrytis)!

 

Stoga ponavljamo upozorenje tržnim proizvođačima luka izravno iz sjemena (“proljetni luk”) koji usjeve navodnjavaju “kišenjem” (orošavanjem) da treba nastaviti sa mjerama zaštite protiv plamenjače, naročito ako se u blizini nalaze usjevi proljetnog luka uzgajani iz lučice, naročito u usjevima koji se navodnjavaju kišenjem ili orošavanjem, uz primjenu dopuštenih sredstva za zaštitu bilja (fungicida) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

U usjevima proljetnog luka iz lučice kada glavice dostignu 40-50 % očekivanog promjera dodati i neko od registriranih sredstva protiv plijesni (Botrytis cinerea, Botrytis allii) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

Budući u narednom razdoblju očekujemo porast temperature zraka na vrijednosti od 27°C, preporučujemo pratiti populaciju poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci), naročito na poljima gdje se luk uzgaja direktnom sjetvom sjemena. Kritična populacija tripsa značajno oštećuje nezaštićene usjeve luka uzgajane iz sjemena i naknadno omogućuje razvoj bakterijskih i gljivičnih uzročnika truleži luka (Erwinia, Fusarium)! Stoga preporučujemo  poduzeti mjere usmjerene zaštite luka protiv ovog štetnika dopuštenim insekticidima (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

U osjetljivim je stadijima razvoja luka plamenjaču (Peronospora destructor) potrebno redovito suzbijati više puta s kraćim razmacima tijekom kritičnog razdoblja (naročito tijekom 5-12 razvijena lista), a utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja!

 

Uputa proizvođačima poriluka:

Proizvođače poriluka također obavještavamo o potrebama redovitih zdravstvenih pregleda usjeva i provođenje mjera zaštite od skupine biljnih bolesti koje napadaju ovu vrstu povrća: koncentrična pjegavost (Alternaria porri), bijela vršna palež (Phytophthora porri), hrđa (Puccinia porri) i obična pjegavost (Cladosporium allii). Potrebno je prepoznati uzročnike bolesti poriluka i pritom za njihovo suzbijanje koristiti neke od dopuštenih fungicida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

Također, usjeve poriluka tijekom vrlo vrućih ljetnih dana jače napada populacija poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci), pa protiv ovog nametnika preporučujemo usmjerene mjere zaštite dopuštenim insekticidima (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

 

Pripremi za ispis