Obavijest vinogradarima

Od posljednje redovite preporuke za zaštitu vinograda proteklo je 12 dana. Rane sorte vinove loze završavaju cvatnju, dok su kasnije sorte još u fazi cvatnje. S obzirom na učestale oborine i povoljne uvjete za širenje bolesti i unatoč cvatnji potrebno je izvršiti zaštitu.

 

Za zaštitu od plamenjače vinove loze tijekom  cvatnje i na kraju cvatnje mogu se koristiti fungicidi Folpan Gold, Curzate F, Vincare, Pergado F, Metomor F, Magma triple, Momentum trio,  Forum star, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic M, Galben F, Galben M, Armetil M, Orvego, Acrobat MZ i slični.

 

Agroklimatske stanice od početka lipnja bilježe visok rizik od zaraze pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator).  Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Dynali, Nativo WG, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur EW 250, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Luna Expirience , Collis SC, Crystal i sl..

 

Osjetljive sorte na razvoj botritisa  (rajnski rizling, traminac i zeleni silvanac) može se zaštititi primjenom botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Serenade ASO, Geoxe, Switch, Cantus, Chorus 75 WG i dr.

Pregledom vinograda na području Koprivnice, Subotice Podravske, Rasinje i Peščenika bilježimo  masovnu pojavu ličinki američkog cvrčka L2 stadija. Prvo tretiranje američkog cvrčka provodi se kada su ličinke u razvojnom stadiju L3 jer ličinke u tom stadiju postaju infektivne i mogu prenositi zlatnu žuticu. Obavijest o pojavi ličinki u razvojnom stadiju L3 dati ćemo narednih dana.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis