Obavijest proizvođačima kupusa

Uskoro započinje sadnja kasnog kupusa. Prije presađivanja moguće je provesti određene mjere zaštite od nametnika.

Štetu na presadnicama prije presađivanja može napraviti kupusni buhač (Phyllotreta spp.). Ukoliko se utvrdi oštećenje lisne površine više od 10 % za zaštitu se može upotrijebiti jedan od insekticida: Rogor 40 (primjena zaliha dozvoljena do 30.06.2020.), Fastac 10 EC, Cythrin Max, Decis 2,5 EC.

Prije presađivanja presadnica kupusa moguće je provesti preventivnu mjeru zaštite od plamenjače (Peronospora parasitica) primjenom jednog od preparata na  bazi bakra, kao što su: Rame Caffaro 32 WP, Neoram WG.

 

Zaštita od korova može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od herbicida:
Dervinom 45 FL –  namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Zbog hlapljivosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm).
Stomp Aqua (uz inkorporaciju), Sharpen 330 EC, Pendus 330 EC –  namijenjeni su za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova.

 

Zaštitu od zemljišnih štetnika – žičnjaka i grčice hrušta moguće je provesti za vrijeme sadnje primjenom granuliranog insekticida  Force 1,5 G. Primjenjuje se u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide, doza 7-10 kg/ha.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu    bilja,  obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis