Obavijest voćarima!

Upozoravamo proizvođače, kako se na opažačkim mjestima lovi trešnjina muha (Rhagoletis cerasi) i octena mušica ploda (Drosophila suzukii) iznad gospodarskoga praga štetnosti!

Budući smo prošlih godina imali značajnije štete zbog štetnika octene mušica ploda, a kako nemamo registrirane pripravke protiv navedenoga štetnika,  preporučamo provesti zaštitu jednim od dozvoljenih i djelotvornih pripravaka protiv trešnjine muhe, koji su registrirani i za trešnju i za višnju:

Decis 100 EC, karenca-7 dana ili Mospilan 20 SG, karenca-14 dana ili Imidan 50 WG, karenca-14 dana ili neki drugi pripravak prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Upozoravamo proizvođače, kako treba strogo voditi računa o karenci odabranoga pripravka s obzirom na trenutačnu berbu ranijih sorata trešnje, pa se smiju tretirati samo one sorte koje su kasnijega dozrijevanja i berbe!

 Isto važi i za višnju, čija se berba očekuje u drugoj polovici lipnja.

Proizvođači ostaloga koštičavog voća (breskva i nektarina, marelica, šljiva) mogu rabiti tzv. „preventivnu metodu“ i u nasade postavljati bočice s jabučnim ili vinskim octom.

Plastične bočice se trebaju probušiti na četiri simetrična mjesta ispod čepa (promjer 0,5 mm), napuniti s jednim decilitrom octa i objesiti na krošnju.

Isto tako se bilježi i kritičan broj jabučnoga savijača (Cydia pomonella), koji se ove godine lovi daleko iznad kritičnoga broja, pa stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera protiv spomenutoga ekonomski najznačajnijega štetnika jabuke.

Mogu se rabiti ranije navedena sredstva protiv trešnjine muhe.

 Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

 

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.        

E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr

 

Pripremi za ispis