JOŠ JEDAN HRVATSKI BIK NAJVIŠE SVJETSKE RAZINE

Nakon samo 10-ak dana od promocije najboljeg Royalovog sina na svijetu, hrvatski uzgoj simentalca može se pohvaliti još jednim izuzetnim uspjehom. Naime, OPG Mužinić iz Križevčeca, kraj Svetog Ivana Zeline, uzgojila je jednog od najboljih mladih bikova iz dominantne ‘H-linije’ u ukupnoj simentalskoj – Fleckvieh populaciji.

Ovaj predivni bik s tek navršenih 11 mjeseci došao je s OPG-a Mužinić u Centar za UO Varaždin. Vjerujemo da će sve biti po planu i da će do konca kolovoza na teren krenuti prve doze njegovog sjemena, za koje su zainteresirani i najbolji simentalski uzgoji Europe. Očekujemo da će, kao i njegov ‘cimer’ Royman (u CUO Varaždin), i ovaj mladi Hurly-ev sin dobiti status bikovskog oca, što bi im obojici osiguralo korištenje u najboljim stadima i na najboljim plotkinjama za uzgoj novih generacija bikova za umjetno osjemenjivanje diljem simentalske Europe.

Nova generacija vrsnih uzgajatelja na OPG Mužinić, na kojemu od nedavno krave doje dva nova robota

Točno 5 godina nakon što je njihov mladi bik Wamures otputovao u najveći simentalski centar na svijetu BVN (Neustadt/Aisch), obitelj Mužinić uzgojila je u istoj familiji krava ‘T-Tetra’ još boljeg mladog bika. Originalno domaća ‘T-familija’ dokazala se kao izrazito genetski superiorna u njihovom stadu od 160 krava (ukupno 420 grla svih kategorija).

‘T-krave’ se osobito ističu po svojstvima dugovječnosti i plodnosti te čvrstim, funkcionalnim eksterijerom. Začetnica familije krava Tetra, oteljena u stadu Mužinićevih, doživjela je čak 14 godina. Telila se 11 puta i to s izvrsnim prosječnim međutelidbenim rasponom od 386 dana. Otelila je ukupno 5 kćeri i vjerno prenosi svoje najbolje osobine po ženskoj liniji. Tijekom 10-ak godina vrsni uzgajatelji OPG-a Mužinić, korištenjem samo vrhunskih bikova, od ‘T-krava’ su uzgojili najbolju familiju simentalskih krava u Hrvatskoj s ukupno 26 plotkinja vrhunskih pedigrea.

HURLY x HERZSCHLAG x WILLE x VANSTEIN (x krava Tetra) – pedigre je našeg novog mladog bika ‘svjetske klase’. Svakog od ova četiri bika u njegovom pedigreu moglo bi se proglasiti bikom stoljeća. Teško je danas pronaći ‘jači’ pedigre na najvišoj razini pouzdanosti. I rezultati genomskih testova su mu na istoj – najvišoj razini. Taj bik ima sve: mlijeko, meso, fitnes i eksterijer – jake indekse uz najjači pedigre ! Jedinstvena je njegova kombinacija visokih indeksa mliječnosti (MW 125, +857 Mkg) i vrhunskog indeksa dubine vimena od čak 116 te perzistencije od 121.

Uz malo sreće, ovaj bik bi mogao ostaviti značajan trag u našem i u svim najboljim uzgojima simentalca – Fleckvieh u Europi.

Više fotografija na Facebook stranici saveza ZG SIM .

Damir Pejaković, dipl.inž.agr.

damir.pejakovic@mps.hr