Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze proteklo je 11 dana. U tom je razdoblju prevladavalo promjenjivo vrijeme s povremenim oborinama (prikaz u tablici 1.).

 

Tablica 1: Količina oborina zabilježena na mjernim stanicama u razdoblju od 14. do                         24. svibnja 2020.

 

 

Lokalitet Količina oborina mm/m2
Voloder 40,5
Ruškovica 43,6
Kutina – Selište 37,6
Popovača I 39
Popovača II 53
Crnac-Sisak 69,8
Letovanski Vrh 42,6
Lekenik 79,4

 

 

Vinova loza je u fazi intenzivnog vegetativnog porasta, a na ranim sortama (Charonnay) zabilježen je početak cvatnje. S obzirom na vremenske uvijete i osjetljivu fenofazu vinove loze, naglašavamo važnost redovite i pravovremene zaštite vinograda.

Vremenske prilike pogoduju razvoju zaraze peronosporom vinove loze (Plasmopara viticola).

 

U odabiru fungicida za suzbijanje peronospore početkom cvatnje, prednost dajemo pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja: Folpan gold, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic MGalben F, Galben M, Armetil M, Orvego, Acrobat MZ, Forum star, Metomor F i dr.

Za suzbijanje pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti npr. Crystal, Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Foliar, Collis SC, Postalon SC, Luna Expirience i sl.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

   Suzana Slovic, dipl.ing.               

    E-mail:  Suzana.Slovic@mps.hr