Obavijest za povrtlare

Vremenske prilike  pogodne su za razvoj lisnih uši  na povrtnim kulturama na otvorenom rajčica, paprika, krastavci, mahune, tikve,  grah i dr.

Preporučujemo povrtlarima da izvrše zaštitu koristeći se jednim od dozvoljenih insekticida: Decis 2,5EC, Scatto, Closer, Movento, Fastac 10EC, Tappeki 500WG, Rotor Super, Karate Zeon.

Potrebno je izvršiti i zaštitu od plamenjače , koncentrične pjegavosti, hrđa i antraknoza koristeći se jednim od fungicida: Ortiva, Zafira AZT 250 SC, Zakeo 250SC,Tazer.

Nasad češnjaka  i luka potrebno je zaštititi od bolesti plamenjače( Peronospora destructor), hrđe (Puccinia allii), bijele truleži (Sclerotinia spp.) i sive plijesni (Botrytis spp.) koristeći se jednim od pripravaka.

Za plamenjaču :Neoram WG, Ridomil Gold MZ Pepite, Ortiva , Fantic M i dr.

Za hrđu: Score 250 EC, Difcor EC, Ortiva , Luna experience te Signum koji ima djelovanje na hrđu i bijelu plijesan.

Pripravcima zbog učinkovitijeg prijanjanja dodati okvašivač.

Nasad krumpira potrebno je zaštititi od plamenjače (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) jednim od fungicida: Akrobat MZ WG, Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Star 80 WP.

Pregledom usjeva uočen je izlazak ličinki iz jaja krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Za suzbijanje može se koristiti : Mospilan 20 SG, Cythrin Max, Match 050EC i dr.

Prije upotrebe obavezno pročitati upute proizvođača i primijeniti  u skladu sa FIS-om.

Registrirati prskanje i ambalažu propisno zbrinuti.

 

Mara Maglić dipl.ing.

E-mail Mara.Maglic@mps.hr