Obavijest voćari –jabuka

U nasadima jabuka nastaviti sa zaštitom protiv bolesti krastavosti(Venturia inaqualis) i pepelnice (Podosphera leucotricha)  zbog proteklog nestabilnog vremena kao i oborina koje se najavljuju u slijedećim danima.

Primijeniti jedan od pripravaka sistemičnog djelovanja (koji imaju djelovanje i na pepelnicu)ukoliko će se ići sa tretiranjem iza ostvarenih uvjeta zaraze   kao što su

a.t  difenkonazol (Difcor, Score 250 EC)  ili a.t. fenbukonazol (Indar 5 EW )kao i a.t.  pirimetanila (Pyrus 400 SC, Scala SC).

Pripravci koji imaju preventivno djelovanje i mogu se upotrijebiti prije najavljenih oborina su:

a.t. kaptan ( Captan WP50, Merpan 80 WDG, Kastor i dr.)

a.t. metiram (Polyram)

U zaštiti protiv pepelnice ukoliko se može uklanjati mehanički zaražene vrhove na malim površinama na većima upotrebom fungicida.

 

Prije primjene bilo kojeg pripravka za zaštitu bilja detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom. Ukoliko ima nejasnoća detalje pogledati na tražilici :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obratiti pozornost na preporučene doze i koncentracije, vrijeme primjene, miješanje pripravaka  kao i dozvoljeni broj tretiranja u toku jedne vegetacijske sezone. Sva primjenjena sredstva upisati u evidenciju i ambalažu propisno zbrinuti.

Strojeve za primjenu SZB obavezno pregledati ukoliko  još nije napravljeno.

 

Mira Živković,dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr