Obavijest proizvođačima jabuke

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuke vladalo je promjenjivo vrijeme s padalinama. U tom razdoblju palo je ovisno o lokalitetu 17 do 26 litra po metru kvadratnom. Za nedjelju najavljena je mogućnost nove veće količine oborina.

Preporuka je ponoviti mjere tretiranja. Protiv fuzikladija ili krastavosti (Venturia ineaqvalis) koristiti kombinaciju sistemičnog i kontaktnog fungicida. Možete koristiti Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Indar 5 EW i sl. i dr. u kombinaciji s Delan 700 WDG, Delan Pro, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Faban,  Dithane M-45, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP i sl.

Navedeni sistemični fungicidi djeluju i na pepelnicu (Podosphaera leucotricha) jabuke.

Ako je pepelnica jače izražena tada je preporuka koristiti jedan od pripravaka: Stroby WG, Zato 50 WG, Tercel WG ili kombinirani pripravak Luna expirience.

Grančice zaražene pepelnicom mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka i spaliti.

Koristite one preparate koji ste do sada najmanje puta koristili.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja,

obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

 Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis