Obavijest uzgajivačima lijeske

U periodu svibanj- lipanj, za vrijeme kišnih perioda, može se pojaviti trulež plodova u nasadima lijeske. Trulež plodova uzrokuje veći broj gljivica ( npr Monilinia fructigena, Botrytis cinerea i dr.), ali se na kraju svodi na isto: plodovi trunu i propadaju. Bolest se često javlja na mjestima oštećenja od ljeskotoča ili zelenih stjenica pa je važna preventivna mjera pri sprečavanju ove bolesti kontrola brojnosti i ( prema potrebi) suzbijanje ljeskotoča i stjenica. Preventivna zaštita nasada od bolesti vrši se pripravkom Signum, sredinom svibnja i početkom lipnja. Ovaj pripravak ujedno štiti nasad od pepelnice i lisnih pjegavosti lijeske.

Ljeskotoč (Curculio nucum) je pipa dugačka tanka rila, smeđe boje tijela. Odrasli odlažu jaja u plodove, zbog čega oni otpadaju ili su crvljivi.

Za suzbijanje ljeskotoča  odlučujemo se ukoliko pronađemo 3-4 odrasle jedinke po grmu. Za njegovo suzbijanje još uvijek je registriran jedino  pripravak Calypso SC 480.

Razne stjenice također se pojavljuju u ovo vrijeme. Čine štetu sišući na plodovima, zbog čega dolazi do deformacija plodova, a osim toga, kroz rupice od sisanja ulaze spore raznih gljivica što dovodi do truljenja plodova. Nema registriranih pripravaka za njihovo suzbijanje, ali na njih djeluje Calypso- pripravak registriran za suzbijanje ljeskotoča.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).
Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis