Obavijest proizvođačima trešanja i višanja

U nasadima kasnijih sorti trešanja i višanja preporučujemo postaviti žute ljepljive ploče radi praćenja pojave i brojnosti trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi).

Ukoliko se utvrdi pojava trešnjine muhe na žutim pločama, u fazi promjene boje plodova može se izvršiti zaštita sa jednim od dozvoljenih insekticida :

(prema Fis bazi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ na dan 21.05.2020.) :

  • Decis 100 EC, Scatto, Demetrina 25 EC i Rotor Super (karenca 7 dana).
  • Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Imidan 50 WG (karenca 14 dana).

U ekološkoj proizvodnji štete se mogu umanjiti postavljanjem 3-5 žutih ploča sa atraktantom po stablu ili 5-10 žutih ljepljivih ploča s atraktantom kod većeg volumena krošnje.

U prethodnim godinama sve veći problem u nasadima trešanja i višanja u vrijeme zriobe plodova radi  octena mušica ploda (Drosophila suzukii). Napadnuti plodovi dobivaju karakterističan miris po octu te se naknadno razvija i trulež plodova. Savjetujemo postavljanje hranidbenih lovki.

Lovke se rade od plastičnih boca (prozirnih ili crvenih) na kojima se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa s par kapi deterdženta  do polovice zapremine te  se prema potrebi nadolijeva ili zamjenjuje s novom lovkom. Unutar posude se može staviti i manja žuta ljepljiva ploča.

Kod primjene sredstava za zaštitu bilja voditi računa o vremenu berbe i karenci !!

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti mjere za zaštitu pčela.

  • prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.
Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.