Obavijest proizvođačima povrća

Čim dopuste vremenske prilike, trebalo bi zaštititi povrće od bolesti i štetnika .

Za Plamenjaču rajčice i krumpira (Phytophthora infestans) ,Plamenjaču krastavca (Pseudoperonospora cubensis)  primijeniti pripravke kao što su: Ridomil gold MZ pepite, Ranman top, Pergado MZ, Ortiva, Neoram WG, Champion WG 50 i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Za Pepelnicu Krastavca (Erysiphe cichoracearum) primijeniti:  Nativo 75 WG, Karathane gold 350 EC, Zato, a za pepelnicu  rajčice (Oidium lycopersicum ) i paprike (Leveillula taurica) dozvoljen: Nativo 75 WG,  Signum  i dr. koji su registrirani, a kratke su karence.

Postaviti ljepljive žute i plave ploče iznad vršnih listova biljaka (podizati ih kako biljke rastu), da se može pratiti populacija štetnika u nasadu.

Za Lisne uši (Aphididae) primijeniti pripravke: Calypso SC 480, Fastac 10 EC, Karate zeon, Poleci plus i dr. registrirane pripravke.

Za slučaj pojave Kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis)  primijeniti neki od dopuštenih pripravaka, za rajčicu i krastavac:  Kraft 18 EC, za papriku: Laser, Kraft 18 EC. i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ove aktivne tvari.

Kod pojave Koprivine grinje (Tetranychus urticae) primijeniti jedan od registriranih pripravaka Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC, i to također u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

U dosta nasada na terenu je vidljivo po nekoliko biljaka sa virusnim simptomima. Takve biljke jako teško ozdravljaju i bilo bi uputno ukloniti ih iz nasada da ne budu izvor zaraze za preostali dio nasada. Ako niste sigurni kod determinacije simptoma, tražite pomoć kolega agronoma.

Svakim danom, na tržištu, sve je više pripravaka koji su dopušteni za primjenu u ekološkoj proizvodnji. Većina tih pripravaka sačinjena je od ekstrakata nekih biljaka, korisnih bakterija ili antagonističkih gljivica, koje priječe razvoj biljnih bolesti, također i od raznih ekstrakata koji djeluju na smanjenje populacije štetnika. Primjena ovakvih pripravaka je poželjna i jako uspješna u manjim i raznovrsnim vrtovima gdje je posađeno više biljnih vrsta i različitih sorti na malom prostoru.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

 

Pripremi za ispis