Obavijest proizvođačima oraha i lijeske!

U nasadima oraha  potrebno je provesti zaštitu od sive pjegavosti oraha ili antraknoze (Gnomonia leptostyla). Simptomi se javljaju na lišću, izbojima i plodovima u obliku tamo sivih pjega obrubljenih nešto tamnijim rubom (ova gljiva luči toksine te može doći do opadanja ili defolijacije lista tijekom ljeta). U kišnim uvjetima parazit se brzo širi. Plodovi se deformiraju i opadaju, a kod kasnije zaraze ovom gljivicom unutrašnjost ploda pocrni. Stoga je potrebno ovisno o količini i rasporedu oborina, mjere zaštite u kritičnom razdoblju  ponoviti nakon 50-60 mm oborina.

Zaštita se može provesti primjenom jednog od fungicida: Signum, Penncozeb 75 DG, Dithane DG Neotec, Champion 50 WG, Systhane 20 EW i drugi.

Potrebno je pratiti pojavu orahove muhe (Rhagoletis completa) uz pomoć postavljenih žutih ploča.

U nasadima lijeske u kišnim periodima postoji mogućnost razvoja bolesti truleži ploda (Monilinia, Botrytis) i pjegavosti lista (Gnomonia leptostyla). Stoga od prve polovice mjeseca svibnja do prve polovice mjeseca srpnja zaštita se može provesti pripravkom: Signum.

Najopasniji štetnik koji čini najveće štete u nasadima lijeske je ljeskotoč (Curculio nucum). Pipa dugačka tanka rila, crvenkastosmeđe boje tijela dugog 6-9 mm. Prezime odrasli oblici u tlu. Odrasli se javljaju od svibnja do kolovoza. Osim što je uzročnik otpadanja plodova i crvljivosti lješnjaka, ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima. Za suzbijanje ljeskotoča potrebno je pratiti njegovu pojavu i provoditi mjere zaštite pripravkom: Calypso SC 480.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

 

Pripremi za ispis