Obavijest poljoprivrednim proizvođačima koštićavog voća

Pregledom nasad koštačevog voća uočena je  jaka pojava lisnih ušiju (Aphididae). Potrebno je izvršiti pregled i ukoliko se utvrdi  5 % napadnutih izbojaka ,izvršiti tretiranje nekim od slijedećih pripravaka:

Breskva: Calypso  SC 480,* Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG, Movento ( suzbija i neke štitaste uši), Closer

Nektarina : Calypso  SC 480*, Mospilan 20 SG, Movento.

Šljiva: Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG, Movento.

Trešnja: Calypso  SC 480*, Mospilan 20 SG, Movento, Closer.

Višnja: Calypso  SC 480*, Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG , Closer.

Za većinu vrsta imaju dozvolu i mnogi pripravci iz skupine sintetskih piretroida no smiju se koristiti samo 1 do 2x  tijekom vegetacije i ne u integriranoj zaštiti bilja.

Piretro natura ima dozvolu i  u ekološkoj proizvodnji za suzbijanje nekih vrsta  lisnih ušiju na većini koštičavih vrsta ( osim višnje).

Asset five  ima dozvolu za suzbijanje lisnih ušiju na breskvi i u ekološkoj proizvodnji.

Tretirnje obaviti nakon košnje cvjetnog podrasta u višegodišnjim nasadaima.

 

 Krajnji rok za prodaju zaliha          3.11.2020.

 

Meteorolozi predviđaju za naredno razdoblje mogućnost pojave lokalnih oborina tako da je potrebno ponoviti  zaštitu protiv bolesti lista koštićavog voća.

Za promjenjivog vremena postoje povoljni uvjeti za pojavu šupljikavosti lista  koštičavog voća  (Stigmina carpophila), a kod šljiva moguća je i infekcija narančaste pjegavosti šljive (Polystigma rubrum) ,tako da se u zaštiti  mogu se koristiti fungicidi : Captan WP 50 i Kastor ( u nasadima višnje  dozvola samo iza berbe ).

Preventivno suzbijanje bolesti u nasadima šljive moguće je provesti pripravcima: Dithane M-45, Pinozeb M-45, Futura 50 WP.

Pripravci Delan 700WDG, Syllit 544 SC registrirani su za suzbijanje šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), pjegavosti lista (Venturia carpophila) i sušenje pupova (Fusicoccum amygdali) na marelici, breskvi ,nektarini, kao i za suzbijanje  kozičavosti (Blumeriella jaapii), uvijenost i sušenje lišća (Apiognomonia erythrostoma), ( na trešnji dozvolu ima pripravak i to nakon cvatnje.

Na nekim sortama breskve i nektarine ( za nektarinu su registrirana samo prva dva pripravka) osjetljive su na napad pepelnice (Sphaerotheca pannosa) , ovu bolest je moguće preventivno  suzbijati pripravcima :

Systhane 20 EW: Indar 5 EW, Luna experience, Nativo 75 WG, Domark 40 ME ili nekim od pripravaka na bazi sumpora prema dozvoli.

 

Za suzbijanje kozičavosti (Blumeriella jaapii)   trešnje i višnje može se koristiti Chromodin  S-65,  Topsin M 500  ( samo višnja), a za smanjenje napada ove bolesti na višnji dozvolu ima i pripravak Luna exsperience.

Prilikom odabira sredstva potrebno je voditi računa o karencama ukoliko se radi o sortama ranijih epoha dozrijevanja.

U nasadima breskve i,nektarine i šljive prati se  let i pojava breskvinog moljca (Anarsia lineatella) ,breskvinog savijača( Cydia molesta ) te šljivinog  savijača (Cydia funebrana). Na gotovo svim lokacijama zbog jakih mrazeva tijekom travnja ne nalazimo plodove, tako da nije potrebno  vršiti tretmane protiv ovih štetnika ( osim u slučaju da negdje postoje lokacije gdje ima ploda).

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

 

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

Pripremi za ispis