SVJETSKI REZULTAT HRVATSKOG UZGOJA SIMENTALCA

NAJBOLJI ROYALOV SIN NA SVIJETU uzgojen je u stadu vrijedne obitelji ŠOBAK u Staroj Kapeli, u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji.

Nakon točno 4 godine od promocije prvog top-bika Mozille na OPG Horvatić, imamo ponovo jednog vrhunskog bika ‘svjetske klase’, i to ponovo u selu Stara Kapela.

Vrsni uzgajatelj Miroslav Šobak i njegova obitelj (na slici 3 generacije) imaju vrlo kvalitetno stado simentalca od 40 krava, 25 rasplodnih junica i 28 vlastitih bikova u tovu. U njihovoj staji dominira najbolja familija krava, čija je začetnica bila krava Libussa, rođena davne 1994. godine, koja je ostvarila čak 10 teljenja. U toj izrazito dugovječnoj i pouzdanoj familiji uzgojen je i najbolji Royalov sin na svijetu ! Ogroman je to uspjeh obitelji Šobak jer njihov je bik najbolji od ukupno čak 242 genomski testirana Royalova sina u svim najboljim uzgojima i stadima DE/AT/CZ sustava.

Pedigre ovog bika godišnjaka je ROYAL x MANIGO x WALDBRAND, dakle kombinira 3 ekstremno cijenjena i maksimalno korištena bika u čitavoj Fleckvieh populaciji.

Bik Royal (na slici 1. svibnja u BVN-u), otac naše ‘nove zvijezde’ iz Stare Kapele, najbolji je i najpouzdaniji nasljednik čuvene ‘R’-linije (Romen-Rom-Romulus) u čitavoj svjetskoj simentalskoj – Fleckvieh populaciji. I mi imamo njegovog najboljeg sina – vjerojatnog slijedećeg nasljednika te linije (slika ispod). To je najbolji rezultat hrvatskog uzgoja simentalca ikad u povijesti !

Veliko je to priznanje i cjelokupnom sustavu uzgoja simentalca u Hrvatskoj, čiji je nositelj Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSim), te njegovim najaktivnijim članovima iz Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM). To pokazuje da je model uspjeha u našem stočarstvu poznat i da ga samo treba maksimalno stručno, organizacijski i financijski podržati s najviše nacionalne razine i sustavni uspjeh ne može izostati. Model organizacije rada u kojemu su u centru pažnje, u fokusu interesa sustava vrsni, vrijedni i mladi uzgajatelji plemenitog blaga svakodnevno se dokazuje.

Posebno treba istaknuti vrijedne uzgajatelje u selu Stara Kapela – selu koje postaje fenomen hrvatskog stočarstva. Naime, najnoviji bik uzgojen na OPG Šobak, već je četvrti vrhunski genomski testirani bik koji se koristi za umjetno osjemenjivanje iz tog malog pitomog sela u općini Dubrava.

Bik je jučer otputovao u Centar za UO Varaždin, gdje mu želimo dugu i plodnu karijeru, a vrijednoj i ponosnoj obitelji Šobak i ovim putem izražavamo veliko priznanje na dosadašnjem uspjehu i dajemo podršku da uzgoje još puno vrhunskog rasplodnog blaga.

Facebook stranica saveza ZG SIM polako postaje specijalizirana stranica za uzgajatelje i simpatizere uzgoja plemenitog simentalskog blaga u širem okruženju – pogledajte prilog o svjetskom uspjehu hrvatskog uzgoja i vrijednoj obitelji Šobak.

Damir Pejaković, dipl.inž.agr.

damir.pejakovic@mps.hr