Obavijest proizvođačima trešnje !

Nasadi trešnje na području Kvarnerskih otoka Krk i Cres, ovisno o sorti nalaze se u fenofazi promjene boje ploda do sazrijevanja.

Obratiti pozornost na pojavu trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi) na postavljenim žutim pločama u nasadima  trešnje koje su u fazi promjene boje ploda!

 Prag štetnosti za kasne sorte (kojima nanosi veće štete) iznosi 0,25 muha po ploči dnevno, dok za rane sorte iznosi 2-10 muha po ploči dnevno.

Kod prvih ulova jedinki na žute ploče savjetujemo izvršiti zaštitu sa jednim od dozvoljenih insekticida za primjenu(FIS baza na dan 15.5.2020.) https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ :

  • Mospilan 20 SG
  • Mospilan 20 SP
  • Imidan 50 WG kojima karenca iznosi 14 dana, te

 

  • Decis 100 EC,
  • Rotor Super,
  • Scatto,
  • Demetrina 25 EC, sa karencom 7 dana

 

Tretirati samo kasne sorte višnje i trešnje i obavezno poštivati propisane karence!

U ekološkoj proizvodnji štete se mogu umanjiti postavljanjem 3-5 žutih ploča sa atraktantom po stablu ili 5-10 žutih ljepljivih ploča s atraktantom kod većeg volumena krošnje.

 Obilaskom terena također su uočeni i prvi ulovi octene mušice ploda (Drosophila suzukii) koja predstavlja sve veći problem u nasadima trešnje i višnje u vrijeme zriobe plodova, s obzirom da u Republici Hrvatskoj nema dozvoljenih insekticida za tretiranje na trešnji!!

Stoga savjetujemo postaviti hranidbene lovke. Lovke se mogu izraditi od većih plastičnih čaša sa poklopcem ili boca koje su prozirne ili crvene boje na kojima se izbuše rupice,a kao atraktant se stavlja jabučni ocat i par kapi deterdženta. Unutar posude se može staviti i manja žuta ljepljiva ploča.

 

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE I POJAŠNJENJA REGISTRIRANI PROIZVOĐAČI MOGU SE OBRATITI KROZ SUSTAV INDIVIDUALNIH SAVJETOVANJA.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ koji je potrebo provjeriti prije svake primjene sredstva zbog mogućih promjena.

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se ispiše evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine!) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”. Za pojedinačne odvoze kontaktirati ekologija@ciak.hr.

  

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
Marijana.Lemic@mps.hr

Pripremi za ispis