Obavijest maslinarima!

Na opažačkim punktovima na području Šibensko-kninske županije bilježi se izuzetno velik ulov leptira 1. cvjetne generacije maslininog moljca (Prays oleae).

Pregledom rese u obalnom području, na položajima koji su bliže moru, uočene su prve štete na resi koja je u pred početkom cvatnje, vidljiv je „križić“ na vrhu cvjetića.

Preporuča se maslinarima koji imaju maslinike u obalnom djelu županije da prije početka cvatnje, „pucanja rese“ izvrše zaštitu protiv cvjetne generacije maslininog moljca jednim od pripravaka koji imaju dozvolu za ovu namjenu.

Masline u zaleđu županije kasne sa razvojem u odnosu na obalu pa se mjere zaštite u njima mogu provesti nešto kasnije u skladu sa fenofazom razvoja.

Popis aktivnih tvari pripravaka koji se mogu koristiti za suzbijanje maslininog moljca:

Biološki insekticidi na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  (Baturad WP i Biobit WP).

Deltametrin (SCATTO, DECIS 2,5 EC, DECIS 100 ECDECIS 100 EC, POLECI PLUSPOLECI PLUS, RITMUS, ROTOR SUPERROTOR SUPER, DEMETRINA25 EC,

Fosmet  (IMIDAN 50 WG)

Dimetoat* (ROGOR 40*, PERFEKTHION*,CALINOGOR*CHROMGOR*)

*Sredstvu je ukinuta/istekla registracija, krajnji rok za primjenu zaliha 30.06.2020. Ne smije se koristiti u vrijeme cvatnje i za vrijeme leta pčela

 

Piretrin* (ASSET*), Sredstvu je ukinuta/istekla registracija, dopuštena je primjena i prodaja zaliha do datuma do kojeg je dopuštena prodaja zaliha

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr

Pripremi za ispis