Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka

Prema podacima agrometeoroloških stanica na području Karlovačke županije u razdoblju od 29.04. do 03.05.2020 pale su veće količine oborina i zabilježene su srednje do jake infekcije čađave krastavosti jabuka (Venturia inequalis) i čađave krastavosti kruške (Venturia pyrini).

Tablica količina oborina u razdoblju 29.04.2020 – 03.05.2020.

Mjesto                                                                                               Količina oborina

Škaljevica                                                                                          29,4 mm/m2

Vivodinski Zorkovac                                                                          41,3 mm/m2

Tounj                                                                                                 26,0 mm/m2

Ogulin S24                                                                                         12,0 mm/m2

Ogulin S122                                                                                       53,1 mm/m2

Kupljensko                                                                                         17,1 mm/m2

Dugarešćina                                                                                      20,0 mm/m2

 

Potrebno je provesti kurativnu zaštitu preparatima sistemičnog djelovanja – Score 25 EC , Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus, Indar 5 EW. Navedeni prepparati pružeju zaštitu i od pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). Za preventivno suzbijanje pepelnice mogu se koristiti preparati na bazi sumpora.

Da bi se produžičo djelovanje navedenih fungicidima, potrebno im je dodati preparate kontaktnog djelovanja – Delan 700 WDG, Delan Pro, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinnozeb M – 45 , Manfil 75 WG, Star 80 WP, Pennozeb 75 DG, Mankozeb Indofil 80 WD, Chorus 75 WG Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Castor, Kaptan 80 WG Scab 80 WG, Caption 80 WG, Polyram.

U prošlom tjednu zabilježeni su ulovi jabučnog savijača u ferotrapovima –Krstinja 24 komada i Draganić 5 komada.

Jabučni savijač je najvažniji štetnik u intenzivnim nasadima jabuka, ali napada i druge voćne vrste . U našim krajevima ima dvije generacije. Prezimljava kao odrasla gusjenica u kokonu ispod kore, odrasli oblici se javljaju krajem travnja i početkom svibnja. Pare se kad temperature prijeđu 15  °C i odlažu 30 – 50 jaja na stražnju stranu listova. Inkubacija traje 7 – 14 dana. Čim izađu iz jaja, gusjenice se ubušuju u plodove te njihov razvoj traje 20 – 30 dana. Jabučni savijač ima mnogo prirodnih neprijetelja kao što su zlatooke, stjenice te je moguće i biološko suzbijanje. Feromonske klopke mogu se koristiti za praćenje, ali i za suzbijanje metodom „privuci i ubij“, a difuzori unutar voćnjaka mogu poslužiti za zbunjivanje mužjaka i na takav način smanjivanja populacije. Djelotvorni su preparati na bazi bakterije Baccilus thuringiensis. Djetvorni su preprati koji sadrže viroze savijača kao što su Madex, Granupom ili Carpovirusine EVO 2. Od biotehničkih insekticida djelotvorni su regulatori rasta kukaca , sprečavaju tvorbu hitina Runner 240 SC (0,04 % K – 14 dana) – ima ovicidno i larvicidno djelovanje. Od imitatora juvenilnih hormona može se primijeniti Insegar 25 WG 0,3 – 0,9 kg/ha.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja nužno je primijeniti prema priloženim uputama proizvođača i dozvolama prema FIS-u http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Prema pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida(NN 142/12 I Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obaveza je voditi evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Na gospodarstvu se sredstva trebaju skladištiti na propisan način. Praznu ambalažu treba zbrinuti na propisan način.

 

 

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       e-mail:Sanja.Mastelic-Ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis