Obavijest vinogradarima

Posljednja preporuka za zaštitu vinove loze upućena je prije 8 dana. Agrometeorološke stanice na 2 lokaliteta zabilježile su prvu ovogodišnju infekciju plamenjačom vinove loze. Do danas je palo od 10 do preko 40 mm kiše po kvadratnom metru te su na nekim lokacijama zaštitna sredstva isprana s biljnih organa. Osim toga, došlo je do porasta biljne mase, koja je nezaštićena. U slučaju kiše, odnosno, u slučaju dužeg vlaženja biljnih organa, moguće su infekcije  uzročnikom plamenjače vinove loze ( Plasmopara viticola) i crne pjegavosti  (Phomopsis viticola). Prema trenutnoj prognozi, kiša je moguća sutra navečer i u noći na srijedu. Zbog toga je prije kiše potrebno provesti zaštitu nasada.

Za zaštitu od plamenjače i crne pjegavosti mogu se koristiti: Polyram DF, Delan 700 WDG, Dithane M-45, Star 80 WP, Mankozeb, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Mikal premium F, Mikal flash, Curzate F, Electis WG, Nautile DG, Vincare, Alfil Duplo i dr.

Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) mogu se koristiti npr. Stroby DF ili Zato 50 WG, Mystic EC, Nativo WG, Postalon SC i dr.

Bilježimo intezivan let leptira pepeljastog grozdovog moljca ( Lobesia botrana), a o potrebi i rokovima suzbijanja biti ćete na vrijeme obaviješteni.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

                                                                                           Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis