ORGANIZIRANA KOMUNIKACIJA, ZAJEDNIŠTVO, MLADI VRSNI UZGAJATELJI

Vrsni mladi uzgajatelji stoke nositelji su razvoja poljoprivrede i trajni čuvari ruralnog prostora. Organiziranost, komunikacija, zajedništvo, moderne tehnologije, produktivnost,… pojmovi su koje mladi ljudi svakodnevno realiziraju u praksi, u poslu – točnije rečeno u načinu života s plemenitim blagom.

U Savezu uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba -ZG SIM- zadržali smo toliko potrebno zajedništvo, organiziranost i modernu komunikaciju i u ova iznimno zahtjevna vremena. Savez okuplja više od 150 članova, korisnik je Mjere 9 Programa ruralnog razvoja (Proizvođačka organizacija) i ima 2 zaposlena djelatnika, koji najviše brinu o tržištu tovne i rasplodne stoke. Komunikacija među članovima organizirana je i djelotvorna, u skladu s aktualnim stanjem prouzročenim ‘korona-krizom’.

Aktivne su dvije WhatsApp grupe. Glavna, zajednička grupa broji 58 članova i u njoj su svi članovi saveza koji se služe ovom praktičnom aplikacijom za komunikaciju. Druga grupa okuplja vrsne mlade uzgajatelje, koji su iznimno vješti i aktivni ‘komunikatori’. Grupa broji 26 članova i komunikacija je svakodnevna, 7 dana u tjednu, od 7 sati ujutro do 11 sati navečer. Razmjenjuju se informacije iskustva, ideje, prijedlozi… uz pregršt fotografija, video-materijala, kalkulacija, rasprava … najvećom mogućom brzinom.

 

 

‘Sastav’ grupe vrsnih mladih uzgajatelja iznimno je respektabilan: prosječno uzgajaju 68 krava (159 goveda), do sada su ukupno genotipizirali 228 svojih genetski vrijednih životinja i uzgojili 9 bikova za umjetno osjemenjivanje (www.simentalac.com).

Facebook stranica saveza ZG SIM u tri mjeseca od prve objave okupila je više od 300 pratitelja, uz puno pozitivnih reakcija i komentara, ne samo iz Lijepe naše…

 

 

Naši vrijedni mladi uzgajatelji zaslužuju najveći mogući angažman nas stručnjaka – savjetodavaca i u ova zahtjevna vremena. Mi možemo i trebamo pružiti svekoliku stručnu podršku razvoju njihovih obiteljskih gospodarstava i organiziranoj komunikaciji, zajedništvu, produktivnosti i dugoročnoj sigurnosti i prosperitetu u njihovom najzahtjevnijem poslu – načinu života – u ruralnom prostoru.

 

Damir Pejaković, dipl.inž.agr.

damir.pejakovic@mps.hr