Obavijest vinogradarima

Vinova loza na području KZŽ nalazi se u različitim razvojnim fazama, ovisno o sortimentu i položaju. Neke sorte razvile su već mladice do 10 cm duljine, dok su druge u fazi razvoja prvih listića.

Duljina mladica od 10-tak cm, uz odgovarajuću temperaturu i dovoljno vrijeme vlaženja biljnih organa, preduvjet su za ostvarivanje prve ovogodišnje infekcije plamenjačom vinove loze ( Plasmopara viticola). Budući da već tijekom vikenda ili u ponedjeljak postoji mogućnost za oborine, preporuka je da preventivno zaštitite vinovu lozu od moguće infekcije plamenjačom, ali i crnom pjegavošću ( Phomopsis viticola).

Može se koristiti jedan od preventivnih pripravaka na bazi mankozeba ( (Dithane M-45, Pinozeb, Penncozeb 75 DG), metirama (Polyram DF), folpeta (Solofol), propineba (Antracol 70 WG) ili ditianona (Delan Pro).

U sortama koje imaju razvijene mladice može se koristiti Mikal flash ili Mikal premium

Za zaštitu od pepelnice vinove loze ( Erysiphe necator) u sortama koje imaju tek razvijene listiće potrebno je dodati jedan od pripravaka na bazi sumpora (Chromosul 80Thiovit JetKumulus DFKalinosul 80 WGKossan WGSulfolac 80 WGCosavet DFSumpor SC-80Brimflo, Sulgran, Microthiol Special Disperss).

U sortama sa razvijenim mladicama može se za zaštitu od pepelnice koristiti npr. Postalon SC, Mystic EC, Nativo WG.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

                                                                                           Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis