Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

U narednih nekoliko dana nas očekuje promjena vremena sa mogučnošću oborina, za to je potrebno provesti zaštitu nasada od čađave krastavosti jabuke ( Venturia inaequalis) i čađave krastavosti kruške (Venturia pyrina).  Zaštitu nasada provedite primjenom jednog od pripravaka: Dithane M-45, Mankozeb, Star 80 WP, Delan 700 WDG, Pyrus 400 SC, Chorus 50WG i dr.

U nasadima gdje je prisutna jača zaraza pepelnicom, prednost dajte pripravcima iz skupine strobilurina: Stroby DF, Zato 50WG, Zato plus i dr., koji preventivno suzbijaju i krastavost i pepelnicu.

Preporučamo izvršiti pregled vršnih izboja radi pojave jaja i ličinki kruškine buhe. Pripravci koji se preporučaju: Apache, Delegate 250 WG, Kraft i dr. Radi zaštite pčela, primjena je dozvoljena nakon cvatnje. Prije primjene pripravka, zbog zaštite pčela, obavezno je pokositi voćnjak zbog korova koji su u cvatnji.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu, možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u FIS bazi, putem Internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

Dipl ing. Agr. Zrinka Krpan-Buić

E-mail: zrinka.krpan-buic@mps.hr