Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške !

Od posljednje preporuke za suzbijanje krastavosti jabuke (Venturia inaegualis)  proteklo je   7 dana. U tom periodu zabilježili smo ponovo jači mraz  15 .04. 2020. Na uređajima je najniža zabilježena temperatura bila -3,31 °C, no ovisno o lokacijama ( mrazišta i sl.) kod nekih proizvođača zabilježene su i znatno niže temperature. Dana 14.04. zabilježene su padaline u obliku kiše i snijega u količini od  4-8 mm.

Jabuka se nalazi u fazi cvatnje ili pri kraju cvatnje i bez obzira na štete potrebno je vršiti zaštitu  prije najavljenih oborina .

Zaštitu je u ovoj fazi najbolje provoditi pripravcima na bazi mankozeb: Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil- 75 WG, Manfil 80 WP, Star  80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb , Indofil 80 WP.

U nasadima gdje imamo pojavu pepelnice ( Podosphaera leucoticha) u ovoj fazi moguće je zaštitu protiv ove bolesti provesti pripravcima : Stroby WG ili  Zato 50 WG.

U nasadima kruške koji su dosta stradali od mraza i čija je cvatnja završila, potrebno je pratiti i provoditi zaštitu protiv najznačajnijeg štetnika kruške, kruškine buhe (Psylla pyri) i to nakon završetka cvatnje. Pregled vršiti na vršnom lišću i to na prisutnost jaja i ličinki ovog štetnika. Ukoliko utvrdite jači napada potrebno je vršiti tretiranje. Kod suzbijanja ovog štetnika preporuka je koristiti veće količine vode. Kod većine pripravaka koje imaju dozvolu za suzbijanje kruškine buhe potrebno je  dodavanje okvašivača ili bijelog ulja.

Dozvoljeni pripravci : Movento SC, Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC, Apache, Harpun, Delegate 250  WG.

Kod upotrebe insekticida u voćarstvu potrebno je pokositi cvjetni podrast radi zaštite pčela.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis