Obavijest proizvođačima jagoda

Na većini lokaliteta jagode su u fazi početka cvatnje, a to je najosjetljivije razdoblje za moguće zaraze uzročnikom sive plijesni (Botrytis cinerea) i antraknoze (Colletotrichum spp.).

Ukoliko nastupe povoljne prilike za razvoj navednih bolesti (temp. od 15-20°C i vlažno vrijeme) savjetujemo da izvršite preventivno tretiranje. Tretiranja su moguća: prvo pred početak cvatnje, drugo u punoj cvatnji kada je 50% otvorenih cvjetova, treće po završetku cvatnje i početku zametanja plodova te zadnje u vrijeme početka zriobe. Registrirani pripravci za suzbijanje sive plijesni su: Pyrus 400 SC, Signum, Scala, Teldor SC i  Geoxe (karenca 3 dana), Switch 62,5 WG (karenca7 dana).

Osim kemijskih mjera zaštite važno je i mehanički uklanjati zaražene cvjetove i plodove.

 

Protiv pepelnica jagode (Podosphaera aphanis) koja se češće javlja u zaštićenim prostorima registrirani su: Stroby WG, Zato 50 WG, Systhane 20 EW, Karathane Gold 350 EC, Ortiva, Pointer, Quadris, Score 250 EC, Zakeo 250 SC, Zaftra AZT 250 SC.

 

Preporuča se primjena biostimulatora i folijarnih gnojiva zbog pojava mrazeva i izmjena niskih i visokih temperatura kako bi pomogli u svladavanju stresnih uvjeta za biljku.

Neki od biostimulatora: Bombardier, Drin, Poly-Amin, Megafol, FitoAlgen Plus, Lyso ammin, AminoVital i dr.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr

 

Pripremi za ispis