Obavijest voćarima

Na području Krapinsko- zagorske županije jabuke se nalaze na početku cvatnje ili u punoj cvatnji, ovisno o sortimentu. Kruške su u cvatnji. Od posljednje preporuke o zaštiti jezgričavog voća proteklo je 7 dana. U tom periodu nisu ostvarene infekcije  uzročnicima najvažnijih bolesti jabuke i kruške.

Budući da je za utorak najavljena kiša, savjetujemo provesti preventivnu zaštitu nasada prije kiše, jednim od preventivnih pripravaka registriranjih za suzbijanje fuzikladija ( Venturia inaequalis): Dithane M-45, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP,Chromodin S-65, Syllit 544 SC, Polyram DF, Ziram 76 WG, Delan 700 WDG, Delan Pro.

Za istovremenu preventivnu zaštitu od fuzikladija i pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) može se koristiti jedan od strobilurinskih pripravaka: Stroby WG, Tercel ili Zato plus.

Ukoliko bi se desilo da se preventivna zaštita nasada ne stigne provesti prije kiše, nakon kiše savjetujemo upotrebu jednog od fungicida s kurativnim djelovanjem ( npr. Difcor, Indar 5 EW, Score 250 EC i dr . sukladno FIS bazi podataka Ministarstva poljoprivrede)

Budući da je u tijeku cvatnja, radi zaštite pčela ne koristiti nikakve insekticide. 

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima proizvođača i sukladno FIS bazi Ministarstva poljoprivrede( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

 

                                                                                                  Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                 E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis