Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka!

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije jabuke se nalaze u fazi početka cvatnje ili pune cvatnje, a kruške u fazi cvatnji ili pri kraju cvatnje. Prema sedmodnevnoj prognozi, za slijedeći tjedan meteorolozi najavljuju mogućnost oborina koje bi mogle stvoriti uvjete za primarnu zarazu uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis).

Stoga preporučamo voćarima za preventivnu zaštitu primjenu fungicidi na bazi mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP).

U voćnjacima jabuka u kojima je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnica (Podosphaera leucotricha) preporučujemo koristiti neki od fungicida na bazi strobilurina: Stroby WG, Zato 50 WG ili Tercel WG  koji su ujedno registrirani i za preventivnu zaštitu protiv krastavosti jabuke.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis