Rad savjetnika u vrijeme COVID-a 19

Poljoprivredna proizvodnja je gospodarska grana koja se ne može prekinuti bez obzira na postojeću situaciju. Uzgajane poljoprivredne vrste, bez obzira na granu poljoprivredne proizvodnje, nastavljaju s rastom i podložne su utjecaju vremenskih (ne)prilika i izložene različitim štetnim organizmima. Velika većina poljoprivrednih proizvođača naviknuta je da su savjetodavci redovito prisutni na terenu s ciljem pravodobnog informiranja, obavještavanja i davanja preporuka o primjeni sredstava za zaštitu bilja prema načelima integrirane zaštite bilja.

Osim toga, savjetodavci obavljaju preglede usjeva/nasada kako bi se ustanovile moguće štete nastale uslijed nepovoljnih vremenskih prilika. U protekla dva tjedna zabilježene su niske jutarnje temperature koje su izazvale štete na uzgajanim usjevima. Uz pridržavanje mjera Civilne zaštite (propisana udaljenost između osoba) savjetodavci nastavljaju provoditi terenske aktivnosti i obavljati redovite preglede usjeva i nasada.

Savjetodavci su raspoređeni u dva tima. Vrijedno rade na izdavanju Propusnica poljoprivrednicima, s ciljem da poljoprivreda kao primarna proizvodnja uz sva propisana ograničenja što manje trpi. Naravno, uz poštivanje Odluke o ograničenju kretanja izdane od nacionalnog Stožera civilne zaštite RH kao prioriteta.

Pred nama je špica proljetnih radova.

Dio savjetodavaca i dalje obavlja terenski posao. Stavljajući na prvo mjesto zdravlje ljudi, uz primjenu svih higijenskih mjera koje su na snazi i ograničenja socijalnih kontakata, savjetodavci na terenu brinu o Vašim usjevima/nasadima/domaćim životinjama/pčelama…

Savjetodavci, stručnjaci za zaštitu bilja tijekom cijele vegetacije obilaze feromonske i olfaktorne mamke, voćari i vinogradari vaše nasade, ratari prate tijek sjetve i njege već zasijanih ozimih vrsta, povrćari stanje povrća u zaštićenim prostorima i na otvorenom, a stočari vaše domaće životinje.

I dalje redovito pratite preporuke i savjete kolega savjetodavaca koje se objavljuju na našim mrežnim stranicama, ali i putem telefona ili osobno uz poštivanje propisanog razmaka od najmanje 2 metra. Proizvodnja kvalitetne domaće hrane u dovoljnim količinama je naš zajednički cilj.

U nadi da će situacija izazvana epidemijom COVID-19 uskoro završiti, PAZITE NA ZDRAVLJE!

 

Suzana Pajić i Tatjana Međimurec