Obavijest vlasnicima nasada koštičavog voća

Nasadi šljive i ranih sorti trešanja završavaju sa cvatnjom. U nasadima višanja cvatnja još nije krenula pa će zaštitu trebati obaviti idući tjedan.

Prema najavama meteorologa početkom narednog tjedna moguće je očekivati oborine,  Zbog opasnosti od moguće zaraze gljivicom Monillia laxa koja uzrokuje sušenje cvjetova, a poslije i grančica savjetujemo  preventivnu zaštitu voćnjaka trešanja i šljiva.

 

U nasadima trešanja koristite jedan od slijedećih pripravaka: Nativo WG, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Luna Experience SC, Signum WG ili Indar 5 WG.

 

U nasadima šljiva koristite jedan od slijedećih pripravaka: Teldor 500 SC, Topsin M 500 SC, Signum WG, Nativo WG ili Indar 5 EW.

 

Ovo je vrijeme i za obaveznu insekticidnu zaštitu nasada šljiva i trešanja na kraju cvatnje.

 

U nasadima šljiva zaštitu protiv crne ose šljivarice (Hoplocampa minuta C.) i žute ose šljivarice (Hoplocampa flava L.) obavite jednim od slijedećih pripravaka: Mospilan 20 SG, Rogor 40.

 

 

Zaštitu voćnjaka obavljati u večernjim i noćnim satima i za mirna vremena kako bi se očuvalo što više kukaca oprašivača u nasadu.

 

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MP (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

 

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing.

e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr

Pripremi za ispis