Obavijest voćarima!

Posljednjih dana su na mjernim stanicama na području naše županije zabilježene niske temperature u zadnja tri jutra ( od -0,2 pa do -4,9) te možemo očekivati oštećenje plodova.

Proizvođači bi trebali pratiti faze razvoja u svojem nasadu šljiva  i u fazi pred kraj cvatnje   treba izvršiti zaštitu protiv šljivinih osica (Hoplocampa sp.) koji je čest štetnik kod nas te uz oštećenje od mraza može uništiti i plodove koji su eventualno ostali.

Velika zaraza uzrokuje opadanje plodova i direktno smanjenje uroda.

Zato bi poljoprivredni proizvođači prije donošenje odluke o tretiranju nasada trebali detaljno pregledati i procijeniti količinu ostalih plodova-neoštećenih mrazom  i da li tretiranje protiv osica ima ekonomsku opravdanost.

Zaštitu izvršiti jednim  od dozvoljenih insekticida

a.t.acetamiprid: Mospilan 20 SG-šljivine osice,ukupno 2 puta dozvoljen u vegetacijskoj sezoni

a.t.deltrametrin: Decis 2,5EC- crna i žuta šljivina osica, dozvoljen ukupno 3 puta u šljivi u jednoj vegetacijskoj sezoni

a.t. alfa- cipermetrin: Direkt- dozvola u voćkama, crna i žuta šljivina osica, dozvoljena maksimalna upotreba 2 puta u vegetacijskoj sezoni

 Paziti  na vrijeme primjene zbog opasnosti za pčele!!!

Prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom. Obratiti pozornost na preporučene doze i koncentracije i vrijeme primjene te broj tretiranja u toku vegetacije.

Obavezno voditi evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Ambalažu propisno zbrinuti. Provjeriti trajnost iskaznice za kupovinu i primjenu szb i po potrebi ju produžiti.

Ukoliko strojevi za primjenu sredstava za zaštitu bilja nisu atestirani potrebno je to učiniti jer je propisani zakonski rok već prošao (od 26.11.2016).

 

Mira Živković,dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

Pripremi za ispis