Obavijest proizvođačima ranih kupusnjača

Proizvođači ranih kupusnjača presađuju presadnice kupusa početkom  travnja u polje, radi što ranije berbe i  mogućnosti plasmana na tržište.

Za vrijeme sadnje može se provesti zaštita od zemljišnih štetnika – žičnjaka i grčica hrušta primjenom granuliranog insekticida FORCE 1.5 G (teflutrin). Primjenjuje se u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide. Doza primjene 7-10 kg/ha. Dozvoljen za primjenu i u drugim kupusnjačama (kelj, cvjetača, brokula, kineski kupus, koraba, kelj pupčar).

Neposredno nakon sadnje preporučuje se u usjeve postaviti žute ljepljive ploče zbog praćenja pojave i suzbijanja odraslih oblika kupusne muhe (Delia radicum) čija aktivnost započinje kad temperature prijeđu 10ᵒC, a to je obično odmah u periodu nakon presađivanja.

Žute ljepljive ploče mogu se kupiti u poljoprivrednim ljekarnama, dostupni od različitih proizvođača (Bio Plantella žute ljepljive ploče, Žute ljepljive ploče Fitokol..).

Kad se pregledom u polju na žutim pločama utvrdi masovna pojava muha prve generacije i pronađu odložena jaja na presadnicama, dat će se preporuka za suzbijanje ličinki.

Zaštita od korova može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od herbicida:

DEVRINOL 45 FL (napropamid). Namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Zbog hlapljivosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm). Doza primjene 2,0-4,0 l/ha.  Dozvoljen u kupusu, cvjetači, kelju.

STOMP AQUA (2,5-3 l/ha, uz inkorporaciju) (pendimetalin). Namijenjeni za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova u kupusu, brokuli i cvjetači.

PENDUS 330 EC, SHARPEN 330 EC (pendimetalin).

Primjenjuje se u količini 4,0 – 5,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 250 l/ha. Primjenjuje se 8-10 dana prije presađivanja. Primjenjuje se širom na površinu tla. Tijekom presađivanja treba paziti da gornji sloj tla tretiran sredstvom ne dođe u doticaj s korijenom sadnice. U slučaju suhog vremena učinkovitost sredstva povećati će se ukoliko ga se unese u tlo plitko, na dubinu 1-2 cm (inkorporira). Suzbijaju jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove u kupusu, kelju, kelju pupčaru, korabici.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača.

 

Voditi evidenciju  o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju  se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis