Obavijest proizvođačima koštićavog voća

Pojoprivrednim proizvođačima koštićavih voćnih vrsta( breskve, marelice, nektarine, višnje, trešnje, šljive) preporučujemo da pregledaju svoje nasade.

Obilaskom terena, koštićave vrste voćaka( breskve, nektarine, marelice i šljive) se nalaze u fazi pune cvatnje do završetka cvatnje. S obzirom da nas idućih nekoliko dana, nakon proteklog zahlađenja i olujnog vjetra, očekuje porast temperature sa mogučnošću oborina, preporučujemo provesti zaštitu protiv uzročnika bolesti paleža cvijeta i sušenja rodnih grančica ( Monilinia laxa), sa jednim od pripravaka koji su registrirani za tu namjenu. Za breskvu i nektarinu-Chorus 50, za marelicu i šljivu Chorus 50 ili Difcor.

Kemijske mjere zaštite voćaka u stadiju cvatnje, potrebno je provesti predvečer, u vrijeme kada pčele ne lete.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu, možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u FIS bazi, putem Internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

Dipl ing. Agr. Zrinka Krpan-Buić

E-mail: zrinka.krpan-buic@mps.hr

Pripremi za ispis