Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka!

U posljednjih sedam dana, prevladavalo je nestabilno vrijeme, uz kišu i snijeg, temperaturama su bile ispod nule. Kako se jabuka nalazi u fenofazi roza balona ili početka cvatnje, a kruška u početku cvatnje preporučamo voćarima da pregledaju svoje nasade radi  mogućnost smrzavanja cvjetnih pupova.

Obzirom na dugo vlaženje lista,  laku infekciju uzročnika krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis) zabilježila je samo  agroklimatska stanica  u Velikoj Gorici.

Kako meteorolozi tijekom vikenda najavljuju porast temperature s maksimumom oko 16°C, a zatim  ponovno zahlađenje uz povremenu kišu, predlažemo primjenu fungicida na bazi ditianona (Delan 700 WDG) ili na bazi aktivne tvari pirimetanil (Pyrus 400 SC, Scala) ili kombinaciju aktivnih tvari pirimetanil + ditianon (Faban). Također je moguća primjena pripravka na osnovi dodina (ChromodinS-65 ili Syllit 544 SC) uz oprez prilikom miješanja sa drugim sredstvima za zaštitu bilja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis