Obavijest voćarima

Obilaskom i pregledom terena utvrđeno je, kako se koštičave voćne vrste (breskva, nektarina, marelica i šljiva) nalaze u stadiju razvoja cvatnje, dočim su trešnja i višnja maraska u stadiju pupanja ili početnoga otvaranja.

Obzirom, kako prognostičari u drugome dijelu tjedna za naše područje najavljuju ponovno zatopljenje s mogućim oborinama, valjalo bi voćke koje se nalaze u stadiju cvatnje preventivno zaštititi protiv uzročnika bolesti paleži cvijeta i sušenja rodnih grančica (Monilia laxa).

Za voćne vrste breskvu i nektarinu može se rabiti pripravak CHORUS 50, a za marelicu i šljivu

CHORUS 50 ili DIFCOR.

Kemijske mjere zaštite voćaka u periodu cvatnje potrebno je provoditi predvečer, odnosno u vrijeme kada pčele ne lete. 

Voćna vrsta jabuka nalazi se u stadiju razvoja pupanja ili početnoga otvaranja („mišje uši“) pa je također zbog najavljenih vremenskih uvjeta uputno provesti zaštitne mjere protiv uzročnika bolesti čađave krastavosti ili fuzikladija (Venturia inaequalis).

Za tu se prigodu u trenutačnomu stadiju razvoja mogu rabiti bakrena sredstva

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnome  informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.

E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr