Obavijest proizvođačima koštičavog voća!

U posljednjih četrnaest dana srednja dnevna temperatura na području Koprivničko-križevačke županije kretala se u rasponu od 4-15°C, a maksimalna zabilježena temperatura iznosila je 22°C. Visoke temperature potakle su cvatnju koštičavog voća te se marelice nalaze u fazi pune cvatnje, breskve i nektarine u fazi roza balona ili početku cvatnje, a u naredna dva dana očekujemo i početak cvatnje nekih sorata trešnje i šljive. Nažalost, zabilježili smo i nekoliko dana s mrazom i temperaturom do -5°C.

Od nedjelje očekujemo pad temperature i povremenu kišu te tijekom najavljenih kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa) te kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans).

Preventivnu zaštitu je potrebno obaviti dan ili dva prije kiše, a za zaštitu od obje navedene bolesti na breskvi preporučamo pripravak Nativo 75 WG. Za preventivnu zaštitu od paleži cvijeta i sušenja izboja na breskvi, dozvoljeni su i pripravci Switch 6,25 WG, Indar 5 EW, Chorus 50 WG, Luna Experience, Systhane 20 EW, Argo te pripravak Signum DF koji je dozvoljen na svim vrstama koštičavog voća.

Preventivnu zaštitu marelica u fazi pune cvatnje moguće izvršiti pripravcima kao što su Teldor SC 500, Chorus 50 WG, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Systhane 20 EW, Switch 6,25 WG, Signum DF.

 Za zaštitu trešnje od paleži cvijeta i sušenja grančica dozvoljeni su fungicidi: Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience.

Preventivnu zaštitu šljive u fazi cvatnje moguće je obaviti fungicidima: Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Systhane 20 EW.

 Zaštitu je svakako potrebno obaviti u voćnjacima gdje je proteklih sezona zabilježena jača zaraza uzročnikom paleži cvijeta i sušenja grančica.

Podsjećamo vlasnike nasada šljiva da u početku cvatnje šljiva postave bijele ljepljive ploče radi praćenja leta žute i crne šljivine osice (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava). Šljivine osice su jedan od najznačajnijih problema u nasadima šljive jer uslijed jakog napada može doći do potpunog opadanja plodića!

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr