Obavijest proizvođačima povrća

U tijeku je aktivna sadnja presadnica plodovitog povrća u zaštićenom prostoru. Kod same obrade i pripreme tla za sadnju bilo bi dobro primijeniti korisne mikroorganizme u tlo, kao što su pripravci sačinjeni od  npr. Trichoderma spp., Bacillus subtilis, Bacillus pumilus, Glommus spp. i dr. a same presadnice tretirati nekim od ojačivača na osnovi aminokiselina (tzv. biostimulatori) za poticanje razvoja korijena.

Zbog velikih kolebanja temperatura, jakih zagrijavanja i brzih zahlađenja i velike zasićenosti tla vodom posađene biljke postaju podložne razvoju bolesti osobito Gangreni korijenova vrata (Phytophthora capsici), Polijeganje presadnica (Pythium spp.) Plamenjača (Pseudoperonospora cubensis). Prije presađivanja ili tek presađene biljke zaliti sa nekim od registriranih fungicida za tu namjenu,  kao što su Previcur energy, Infinito, Proplant,  ili Fonganil gold i sl., a primijeniti po registracijama za svaku kulturu i uputama na pripravku.

Ako ste se odlučili za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava na presadnicama. Stoga ako primjenjujete neki od neonikotinoida kao što su Actara 25 WG ili Mospilan 20 SP, unos predatora ne smije biti u slijedećih 6 tjedana od trenutka zadnje primjene ovih pripravaka, jer u tom slučaju biološko suzbijanje štetnika neće biti uspješno.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi : https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.
e-mail: zoran.kajic@mps.hr

 

Pripremi za ispis